eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vörösöket is választanak a Balaton körül

A Balaton körül a fehérborok a meghatározóak, de az utóbbi időben egyre több pincészet kínálatában jelentek meg vörösborok a tó északi partján is. Jásdi István szerint a kékfrankos lehet a legalkalmasabb szőlőfajta a Balaton körüli termelők számára, ő legalábbis ezt telepített.

Melyik lehet az a vörösbort adó szőlőfajta a Balaton körül, amelyik betöltheti az olaszrizling szerepét, vagyis magas minőségű borokat is képes adni, és emellett a jó középkategória számára is biztonságosan terem. Erről is gondolkoznak mostanában a Balaton körüli bortermelők - mondta az InfoRádió Bormagazinjában Jásdi István.

A csopaki Jásdi Pincészet vezetője arról is beszélt, hogy az ausztriai tételek mellett már a Magyarországon termett kékfrankosok élcsapata is bizonyította, hogy ez a fajta egészen különleges minőségre is alkalmas.

A kékfrankos nem az a tannin-alapú, erőteljes, nem ritkán alkohol-hangsúlyos bor, amilyenek általában a cabernet-fajták, vagy például a syrah - fejtette ki Jásdi. Mint mondta: ezekkel szemben a kékfrankos gyümölcsös, összetett, izgalmas bort ad.

A személyes tapasztalataim azt támasztották alá, hogy a Balaton-parton, aki kékfrankoshoz nyúlt, akár itt Csopakon is, annak mindig különleges minőségű vörösbora lett - vélekedett a bortermelő. Szerinte a kékfrankosnak van még egy jó tulajdonsága: ott van a vörösborok alatt, mentőhálóként, a rozépiac. Ez azt jelenti, hogy a nehéz évjáratokban, amikor problémás lehet a szőlők érettsége, akkor a kékfrankosból még remek rozék készíthetők.

A Jásdi Pincészet is telepített 2017-ben 3 hektár kékfrankost a paloznaki Vörös-part dűlőben,

osztrák klónokkal, és nagyon bíznak abban, hogy a területről kiváló alapanyagot szüretelnek majd.

Jásdi István arról is beszélt, hogy a Balaton körüli borászok nem gondolkodnak egységesen a kékfrankost illetően. Akadnak olyan termelők, akik szerint a cabernet sauvignon, a merlot, vagy például a syrah a megfelelő szőlőfajta, de abban egyetértenek, hogy a vörösboroknak helyük van a balatoni pincészetek kínálatában.

A Balaton körül természetesen a fehérborok a meghatározóak továbbra is

- hangsúlyozta Jásdi, de kiegészítőként érdemes a kékszőlőkkel is foglalkozni. Még egy szempont van, amiért a vörösborokról nekik is sokat kell gondolkodni: ez pedig a klímaváltozás, a felmelegedés - tette hozzá a csopaki bortermelő.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a Hordóminta magazin április 11-i adásának 1. részében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×