INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

venezuela

kriptopénz

hiperinfláció

olaj

Beindultak a pénzcsinálók

InfoRádió

Komolyan gondolták: megcsinálta saját bitcoinját a csődben lévő ország.

Nehéz a helyzet Venezuelában, a nagy hitelminősítők részleges csőd katergóriába sorolták az országot, fizetőeszköze pedig szabadesésében van, a túltolt pénznyomtatás következtében az év eleje óta a bolivár több mint 3000 százalékot gyengült a dollárral szemben a feketepiacon. Az ország miniszterelnöke pedig még december elején kitalálta a tutit, hogy kibocsátanak egy új kriptovalutát, amely mögött az ország olajtartalékának egy része fog állni - írja a Portfolio.

A hiperinflációval küzdő országok gyakran úgy akarják megoldani a problémát, hogy egy új fizetőeszközt vezetnek be. A dél-amerikai ország elnöke még december elején üdvrivalgások közepette jelentette be, hogy létrehozza az ország saját petro névre keresztelt kriptopénzét, mely mögött az ország olajkészlete fog állni.

Fekete arany

Akkor még sokat nem árultak el, most azonban újabb részletek derültek ki, miszerint az ország déli részén található Orinoco övezetben lévő olajlelőhelyek fogják adni a fedezetet, ahol hivatalosan 5,3 millió hordónyi, azaz 267 millió dollárnyi olajtartalék áll.

Sőt, az ország kommunikációs minisztere bejelentette, hogy a projektet övező szkepticizmus ellenére akár már néhány napon belül elindulhat a petro.

A hírek szerint a meglehetősen foghíjas információáradat ellenére a bányászok már sorban állnak, hogy bányászhassák a "petrot".

Eladósodás Venezuelában

Elég nagy a káosz a Venezuelában, miután elmulasztották kifizetni az ország éppen az esedékes 1,1 milliárd dollárnyi adósságát, amire Nicolas Maduro csak annyit mondott, hogy "istenbizony" kifizetik majd az összeget.

Ezzel egyidőben az elnök döntött egy testület felállításáról, mely dönt "az átstrukturálásáról és a jövőbeli fizetésekről", hogy az ország állampolgárainak szükségleteit, részesítsék előnyben. Ezt pedig nehéz nem úgy érteni, hogy az ország vezetője már a jövőbeli csődöt készíti elő.

Maduro azért van nehéz helyzetben, mert az év vége előtt a venezuelai államnak és az állami tulajdonú PDVSA olajvállalatnak 1,6 milliárd dollárt kell visszafizetnie. Ráadásul a szankciók miatt a jelentős tulajdonrésszel bíró amerikai befektetők még a tárgyalásokban sem vehetnek részt. Így a Reuters szerint a venezuelai elnök előtt egyetlen út áll: egyoldalúan felfüggeszti a törlesztéseket, ami a gyakorlatban csődöt jelent.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018