eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga: 0,3-0,4 százalékkal csökkentené a magyar növekedést a brexit

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból várhatóan 0,3-0,4 százalékkal fogná vissza a magyar gazdasági növekedést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a 2017-es költségvetésről tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter az újságírók kérdéseire elmondta, hogy a gazdasági tárca belső elemzést készített egy esetleges brit kilépés gazdasági hatásairól. A Brexitnek lenne egy közvetlen hatása, amely a magyar-brit gazdasági kapcsolatokból fakad, a másik hatás az unión keresztül érné a gazdaságot, mivel Nagy-Bitanniának speciális szerepe van az unió kereskedelmében, gazdaságában, támogatási pogramjaiban.

A szaktárca elemzése elsősorban a külkereskedelmi forgalom nagyságát, a brit gazdaság európai gazdaságra gyakorolt hatását mérlegelte. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy Nagy-Britannia az unió nettó befizetői között van, kilépése érintheti azt a támogatási politikát is, amely Magyarország számára most rendkívül kedvező, nettó támogatotti pozíciót jelent - fejtette ki a miniszter.

Az esetleges kilépésnek további olyan hatásai is lennének, amelyeket nagyon nehéz megbecsülni, ilyen például, hogyan alakul a foglalkoztatás, munkavállalás Nagy-Britanniában. Nagy-Britannia Magyarország tíz legfontosabb külkereskedelmi partnere között van, az itteni brit befektetések aránya is jelentős. Most nehéz megbecsülni, hogy egy Brexit-döntés esetén milyen folyamatok indulhatnak el Nagy-Britannián belül, lehet-e például a pénzügyi szolgáltatásokban olyan európai kitelepülésre számítani, ami az adott országnak gazdasági növekedésben hozhat - fejtette ki a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×