eur:
385.75
usd:
355.02
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Negatívra rontotta a magyar adósosztályzatok kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

A legnagyobb európai hitelminősítő péntek esti londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a hosszú futamú deviza- és hazai adósság "BBB mínusz", illetve "BBB" besorolásaira vonatkozik. A cég ezeket az osztályzatokat a kilátás negatívra módosításával egy időben megerősítette, a rövid futamú kötelezettségek "F3"-as besorolásával, valamint a kereskedelmi adósokra külön megállapított, elsőrendű "A mínusz" osztályzati országplafonnal együtt.

A magyar osztályzati kilátás felülvizsgálatát Matteo Napolitano, a Fitch szuverén besorolási igazgatója szerint a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlása indokolta. Napolitano az okok közé sorolta a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azt is, hogy a Fitch Ratings szerint több költségvetés-politikai intézkedés, valamint a devizaalapú hitelek piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele ártott a külföldi befektetői bizalomnak. A Fitch Ratings szerint a középtávú növekedési kilátások e bizalomtól függnek.

A hitelminősítő közölte, hogy nehéznek tartja a jövő évi 2,5 százalékos deficitcél elérését, és a maga részéről 2012-ben 3,3 százalékos GDP-arányos magyar államháztartási hiányt valószínűsít.

Nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével a kormány - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium InfoRádióhoz eljuttatott közleményében, amely szerint tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság - ismeri el legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is.

A Fitch Ratings állításával ellentétben Magyarország 2012-ben tartani fogja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt. Erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket az Európai Bizottság is elismerte idei őszi prognózisában - emeli ki az NGM.

A Fitch Ratings államadósságra vonatkozó állításaival sem ért egyet a kormány - írja a tárca. Magyarország ugyanis mindent megtett és a jövőben is megtesz az államadósság csökkentése érdekében. Ezt bizonyítja, hogy idén már több lépésben, a minősítő által jelzett 4 százalékpontos csökkenésnél nagyobb mértékben mérsékeljük az államadósságot. A kormány álláspontját erősíti meg az Európai Bizottság értékelése is.

A hitelminősítő aggodalmával ellentétben, ami az ország devizakitettségét illeti, a kormány szerint a végtörlesztés - amellett, hogy valódi segítséget jelent a devizahitellel terhelt családoknak - csökkenti az ország sérülékenységét és a bankrendszer külső sokkoknak való kitettségét.

A kormány biztos abban, hogy a jövő év elején, amikor ismertek lesznek az idei költségvetési egyenlegre és a végtörlesztésre vonatkozó végleges adatok, ezek birtokában a Fitch Ratings is felülvizsgálja jelenlegi, túlzottan pesszimista értékelését, és a jelentése utolsó részében leírt módon véleményét pozitív irányban módosítja.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×