eur:
390.71
usd:
366.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Havonta frissül az ingyenes ellátásra jogosultak adatbázisa

Az év közepére jóval gyorsabb, és az interneten keresztül is elérhető lesz az a rendszer, amivel az egészségügyi intézmények ellenőrzik, hogy egy beteg jogosult-e ingyenes ellátásra - mondta el az InfoRádiónak az APEH főosztályvezetője.

Havonta frissül az az adatbázis, amelyről az egészségügyi intézmények lekérdezhetik, hogy melyik beteg jogosult az ingyenes ellátásra - mondta az InfoRádiónak az APEH főosztályvezetője.

Papp István kifejtette: az adóhivatal köteles átadni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az adózók által bejelentett adatokat, melyeket 30-40 nap alatt dolgoznak fel.

A főosztályvezető kiemelte: az év közepére gyorsabb, és elektronikus úton is hozzáférhető lesz a rendszer.

A járulékfizetésbe való bejelentkezés elég ahhoz, hogy járjon az ingyenes ellátás, de a befizetések teljesítését nem tudják vizsgálni - mondta el Papp István. Hozzátette: ha elmarad a befizetés, akkor végrehajtási eljárást indítanak.

Jelentősen nagyobb járulékkülönbözet

Csaknem 2 milliárd 800 millió forint nettó járulékkülönbözetet állapítottak meg az APEH munkatársai az első negyedévben. Ez 46 százalékkal több a tavalyi hasonló időszaknál.

A járulék- és egészségügyi hozzájárulás fizetésének ellenőrzésére szolgáló 60 ezer vizsgálatból 14.700-at fejeztek be.

Az APEH főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: az adóhatóság szeretné kiszűrni a járulékalap minimalizálókat is.

Hajdú Miklósné hozzátette: a több éve a minimálbér alapján járulékot fizető vállalkozóknál indokolt esetben vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményeznek.

A minimum járulékalap szerinti fizetésre 1 millió 614 ezer magánszemély volna kötelezett, ha nem tettek volna bejelentést attól eltérő járulékalapról. Az ebben a körben lefolytatott 340 vizsgálat egynegyede átlagosan 1 millió forintos megállapítással járt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×