eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy férfi játszik a Rubik-kockával Nyíregyházán 2016. szeptember 20-án. A háromdimenziós logikai játék eredeti neve bűvös kocka, amit 1974-ben talált fel ifjabb Rubik Ernő.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

2 grammos a világ legkisebb Rubik-kockája

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be Tokióban a magyar fejlesztésű logikai játék Japánban való debütálásának 40. évfordulóját ünnepelve.

Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszú.

A játékra alkalmas emlékkockát a japán MegaHouse Corp. játékgyártó, valamint az Iriso Seimitsu Co. fémfeldolgozó vállalat fejlesztette ki. Egy kocka ára 198 ezer jen (588 ezer forint). A termék már rendelhető, a kiszállítás decemberben kezdődik.

A Rubik-kockát 1980 júliusában kezdték értékesíteni Japánban és csak az első évben 4 millió darabot adtak el belőle.

Az apró kockát a háromdimenziós logikai játéknak szentelt új kiállítás részeként mutatták be Tokióban, a számos nagykövetségnek és nagyvállalati székháznak otthont Minato kerületben.

A tokiói magyar nagykövetség közreműködésével megvalósult tárlaton egy Rubik Ernőt ábrázoló mozaik is látható, amelyet 1600 Rubik-kockadarab alkot. Az ingyenes kiállítást november 9-ig kereshetik fel az érdeklődők.

"A Rubik-kocka a mindennapi életünk része, itt Japánban is, és mindenkire inspirálóan hat" - mondta Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×