INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

közlekedés

ipar

légszennyezettség

fűtés

avarégetés

levegő munkacsoport

koronavírus

Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Figyelmeztetés: a szálló por a járvány terjedését is befolyásolja

InfoRádió

Míg a közlekedés és az ipar légszennyezése csökkent, addig a lakossági fűtésből és avarégetésből származó szállópor-koncentráció emelkedett Magyarországon. A Levegő Munkacsoport más szervezetekkel összefogásban arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakossági hulladékégetés a koronavírus terjedését is elősegítheti.

Míg a világ számos táján egyre jobb a levegő minősége a karanténintézkedések miatt, Magyarországon kettős tendencia figyelhető meg – mondta az InfoRádiónak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

„Például, ami a közlekedésből ered elsősorban, a nitrogén-oxidok mennyisége jelentősen csökken szerte a világon. Szintén csökken a szálló por mennyisége, különösen azokon a területeken, ahol ez részben a közlekedésből, részben pedig az iparból, erőművekből ered. Ugyanakkor azok a kibocsátási források, amelyek a háztartásokat jellemzik, elsősorban a lakossági fűtés, ami Magyarországon nagyon jellemző, vagyis az apró részecskéket kibocsátásának a döntő többségét a háztartások okozzák. Ez viszont a tapasztalataink szerint nem csökken, sőt, növekszik" – emelte ki a szakember.

Hiszen sokkal többen vannak otthon, többen fűtenek, másrészt pedig megkezdődött a tavaszi kerti hulladék égetése, ami szintén füsttel borítja be a településeket

– hívta fel a figyelmet.

Az önkormányzatok haladéktalanul hozzanak hatásos intézkedéseket a légszennyezés csökkentésére – ezt kéri a több mint 1600 TÖOSZ-tag település vezetőinek megküldött levelében a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Gyergyák Ferenc a levelet többek között a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére írta. Lukács András felhívta a figyelmet, hogy a járvány terjedését is befolyásolhatja a szálló por szintjének emelkedése.

„A légszennyezés és a koronavírus egyaránt támadja a szervezetet, és ráadásul ugyanazokat a szerveket. Tehát elsősorban a légzőszerveket, illetve a szív- és keringési rendszert. Ilyen kettős nyomás alatt sokkal nehezebb megbirkóznia a szervezetnek egy esetleges vírustámadással szemben, mintha nem lenne légszennyezés. Az is bizonyított, hogy már a rövid idejű levegőszennyezés is jelentősen befolyásolja az egészségügyi állapotot. Még egy nagyon fontos tényező:

a vírusok megtapadnak a részecskéken, és ott akár több órán át is fertőzőek maradnak, valamint így nagyobb távolságokra is eljuthatnak.

Ezért is szükséges a levegőszennyezés csökkentésére” – magyarázta.

Lukács András arról is beszélt, hogy Magyarországon a szálló por magas koncentrációjáért elsősorban a lakossági fűtés, az illegális szemétégetés a felelős, és jóval kisebb arányban a közlekedés és az ipar, így a fűtési szezonban jelentősen nem fog csökkenni karantén idején sem a szálló por koncentrációja, bár ezen az időjárás, a frontbetörésekkel járó szeles idő nagyban segíthet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Levegőszennyezettség és a koronavírus – Lukács András, Levegő Munkacsoport
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018