eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyalogosok mennek a szmogban a nyíregyházi Bessenyei téren 2017. január 24-én. A levegő minőségének romlása miatt január 23-án reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.
Nyitókép: Balázs Attila

Koronavírus – sürgető kérést kaptak az önkormányzatok

A légszennyezés csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére kéri az önkormányzatokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a koronavírus-járvány miatt. Gyergyák Ferenc, a szövetség főtitkára azt mondta: a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével, az Európai Népegészségügyi Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal közösen arra hívták fel a helyhatóságok figyelmét, hogy a levegőszennyezés segítheti a vírus terjedését és súlyosbíthatja a betegséget is.

Miután a légszennyezettség elsősorban a tüdőre, valamint a légúti szervekre van hatással, gyulladást okozhat és ezáltal gyengül az immunrendszer, és a koronavírus is ugyanezeket a szerveket támadja meg, így

ha hosszabb ideig rosszak a légköri viszonyok, akkor az elősegítheti a betegség károkozását

– mutatott rá a TÖOSZ főtitkára.

A légszennyezettség sok mindenből tevődik össze, de alapvetően két nagy területe van: a közlekedés és a nem megfelelő anyagokkal történő lakossági tüzelés. Ezért a szövetség arra kéri a polgármestereket, hogy hívják föl a lakosság figyelmét arra, hogy aki megteheti, az váltson alternatív fűtési módra, az önkormányzatok pedig rendeleti úton tiltsák be a kerti hulladék- és avarégetést ebben az időszakban, tette hozzá Gyergyák Ferenc.

A légszennyezettség jelenleg elsősorban a fővárosban és környékén, Tököl, Vác és Százhalombatta régióban jelent gondot. Ahogyan érintett lehet Ózd, Putnok, Miskolc, Kazincbarcika, időszakosan pedig még Eger is, vagyis az ország északi és középső régiója elsősorban – ismertette a szövetség főtitkára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×