eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Járművek haladnak az óbudai Vörösvári úton 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A közlekedés helyett most a fűtés miatt van szmog Budapesten

Az elmúlt napokban a jelentősen lecsökkent fővárosi forgalom ellenére egyre romlott a levegő minősége. Jelentős javulás valószínűleg csak szombat délutántól, estétől várható.

Annak ellenére, hogy a forgalom jelentősen visszaesett az elmúlt napokban, mégis bizonyos napokon elkezdett emelkedni a levegő szennyezőanyag koncentrációja Budapest belterületén - mondta az InfoRádiónak Ámon Ada, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója. Ezt csak a fűtés és a meteorológiai viszonyok furcsa és problematikus együttállásával lehet magyarázni. Mint mondta, nagy átlagban az összes mérőponton a határértékek felett van a levegőszennyezettség, azon belül is a szállópor koncentráció.

Ez azért problémás, mert hosszú távon komoly egészségkárosodást okozhat a veszélyeztetett kategóriába tartozó embereknél, és az egészségeseket is megbetegítheti - mondta Ámon Ada.

Elmondta: a belváros levegőjét nem feltétlen itt szennyezik, Budapest levegőjének minősége nem feltétlenül az itt kibocsátott szennyezőanyagoktól függ.

Az agglomeráció, a peremkerületek családi házas kerületeiben jellemző az a fűtési forma, amit "nem nevezne feltétlen európainak."

Amikor szeméttel, kommunális hulladékkal, vizes fával, lakkozott bútorlappal próbálnak fűteni az emberek, és aminek a kibocsátása nagyon káros.

"Ez helyben is káros, de a sűrűn lakott belvárosban fokozottan az, mivel sokkal több emberen fejti ki a hatását" - mondta a főtanácsadó. Hozzátéve, hogy ezt vissza kell szorítani, és a települési vezetőknek kell erre felhívni a lakosság figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×