eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Súlyos a helyzet, elfogyott a szervezetünkből a D-vitamin

Súlyos a helyzet, elfogyott a szervezetünkből a D-vitamin

Továbbra is a magyarok kétharmadának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje: a felnőttek 20 százaléka súlyos hiányban szenved. A Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára szerint márciusig szükség van a D-vitamin szedésére, főként a várandós anyáknak kell figyelniük a pótlásra.

A legutóbbi magyarországi reprezentatív felmérésben az igazolódott be, hogy tél legvégén, a tavasz beköszönte előtt rettentően súlyos a D-vitamin-hiány – közölte Takács István.

Elmondta, hogy

a felnőtt lakosságnak több mint 90 százalékánál a D-vitamin-szint nem éri el az ideálisat.

„Még megdöbbentőbb, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság 20 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved” - hangsúlyozta a főtitkár.

Ahhoz pedig, hogy a napsugárzástól a D-vitamin-raktárak újra egyensúlyba kerüljenek, hosszú idő kell – fűzte hozzá.

„A jelenlegi szakmai álláspont az, hogy ezt a súlyos D-vitamin-hiányt el kell kerülni, méghozzá úgy, hogy

D-vitamint érdemes szedni októbertől márciusig,

így ezekre a napokra sem lesz súlyos D-vitamin-hiánya senkinek” - hangsúlyozta Takács István.

Súlyos a helyzet, elfogyott a szervezetünkből a D-vitamin

Hozzátette: ha valaki súlyos D-vitamin-hiányban szenved, hiába süt ki a nap, ilyenkor már hónapok kellenek ahhoz, hogy ez a helyzet normalizálódjon.

Emlékeztetett: a téli időszakban – októbertől márciusig – felnőtt embereknek napi 1500-2000 egységnyi D-vitamint javasolt bevinni.

„A gyerekeket is veszélyezteti a D-vitamin-hiány, sőt,

a kicsiket még inkább, mert szinte soha sincsenek napon.

Ezért náluk is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása. Náluk az adag természetesen kisebb: a gyerekek nagyságától függően 600 és 1000 nemzetközi egység között javasolt a téli hónapokban bevinni” - mondta a szakember.

Hozzátette: mostanában került a figyelem középpontjába, hogy a várandó kismamáknál is rendkívül gyakori – még akár az átlagnál is gyakoribb – a D-vitamin-hiány.

„Ezért azt javasoljuk a várandós kismamáknak, hogy mindenképpen tervezett legyen

a terhesség, és előtte töltsék fel a D-vitamin-raktáraikat.

Mivel egyszerre nagy adag D-vitamin-pótlás – ami a felnőtteknél nem lehetetlen, sőt, javasolt is sok esetben – várandós anyáknál nem lehetséges. Náluk viszonylag kisebb dózisokat kell sokáig folyamatosan szedni. Ezért az az ideális, ha már a várandósság kezdetekor jó a kismama D-vitamin-ellátottsága” - hangsúlyozta a Magyar Osteoporosis Társaság főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×