eur:
393.23
usd:
367.93
bux:
67044.93
2024. április 26. péntek Ervin

Megdöbbentő, mit tesznek a borral

Százhúsz üveg Bandol bort érlelnek egy ládában negyven méterre a Földközi-tenger mélyén, a Cote d'Azur partjánál, így érlelik és fokozzák az ízjegyeit.

Mindez a több száz-, sőt akár ezeréves amforák, illetve a több évtizede - egyebek mellett az Északi-tengeren - a tengerbe süllyedt pezsgőspalackok felfedezésével kezdődött - magyarázta Jérome Vincent, a délkelet-franciaországi saint-mandrier-i nemzeti búváriskola igazgatója.

A türkiz színű tengerben nyugvó roncsokon nincsenek aranypénzek, vannak viszont palackok, amelyek közül több még a második világháború idején került oda. "Megkóstolták őket és igen finomnak találták" - mondta az igazgató.

A búvárok és a bandoli termőterület borgazdaságai 2016-ban döntöttek arról, hogy megfelelő helyet keresnek, ahol egyéves érlelés céljából eltemetik a provance-i borokat. A kutatás során rábukkantak a nemzeti tengerészet védelme alatt álló területre, az aknamentesítő búvárok gyakorlóhelyére.

Borszakértők szerint a "tenger alatti érlelés" révén "nagyban javíthatók az illatok és ízjegyek és másodlagos ízjegyek szabadulnak fel - magyarázta Jérome Vincent.

Százhúsz palackot a tenger mélyén helyeztek el, többet a tengerfenékben elásva, másik 120-at pedig pincében érleltek, hogy egy év elteltével összehasonlítsák őket.

"A víz alatt, ahol már nincsen oxigén, a bor tartósítási folyamata lassúbb" - mondta el Guillaume Tari bortermelő, a Bandol AOC nevű bor eredetvédő szervezetének elnöke, akinek a borai szintén részt vettek a kísérletben.

A tenger alatti érlelésre mindenfajta bor - vörös, fehér, rosé - alkalmas.

Húsz évvel ezelőtt az atlanti-óceáni Noirmoutier-sziget partjainál sancerre-i és pouilly-i borokat érleltek több hónapig osztrigatelepeken - mondta el az 1992-ben a világ legjobb sommelier-je címmel kitüntetett Philippe Faur-Brac, aki szerint a kísérlet eredményeként kivételesen ízgazdag palackok születtek. A mély vízben a bor megőrzi a savasságát, mert nincsen fény, nincs levegő, viszonylag hűs van és a hőmérséklet állandó - magyarázta.

Gisele Marguin sommelier mester a kóstoláskor azonban megjegyezte, hogy nem kellően hangsúlyozottak a másodlagos ízjegyek. A szakértő szerint hosszabb érlelésre lenne szükség.

A tenger alatti Bandol palackok egyelőre nem kerülnek forgalomba. Hasonló kísérleteket Bretagne-ban, illetve Délnyugat-Franciaországban is végeznek, de az eredményt titokban tartják.

A tengerben való elhelyezés, illetve a palackok épségének biztosításával kapcsolatos magas költségek miatt nagyon ritkák és drágák a tengerben érlelt borok - mondta el Faur-Brac. "Sok borász emlegeti, konyakkal és rummal is akarnak hasonló kísérletet végezni, de nagyon kevés borász vállalkozott eddig rá. Jelenleg gyakorlatilag lehetetlen ilyen bort vásárolni" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Ultimátumot kapott a TikTok – Mégis miért?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében a Tiktok anyacége és az amerikai kormány csörtéjéről volt szó, amelynek a vége akár az is lehet, hogy a platformot betilthatják a tengerentúlon. Vendégünk volt Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója. A második blokkban a friss munkaerőpiaci adatokat elemeztük Hornyák Józseffel, a Portfiolio makrogazdasági elemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×