INFORÁDIÓ
2021. november 30. kedd
Andor, András

Rendőrök védik az oroszlánölő fogorvost

InfoRádió / MTI

Rendőri védelem mellett vette fel újra a munkát kedden Walter Palmer amerikai fogorvos, aki hat hétig kerülte a nyilvánosságot, miután világméretű felháborodást váltott ki, hogy vitatott körülmények között elejtette Zimbabwe ikonikus oroszlánját, a koromfekete sörényéről híres Cecilt.

Az 55 éves férfi újságírók népes és tüntetők maroknyi csoportjának jelenlétében, rendőrök és biztonsági kamera védelme alatt lépett be a minnesotai Bloomingtonban lévő, River Bluff nevű fogorvosi rendelőjébe.

A rendelőnél mintegy fél tucat állatvédő követelte, hogy adják ki Zimbabwénak az afrikai országban orvvadászattal vádolt fogorvost. A kiabáló demonstrálók gyilkosnak nevezték Palmert, és követelték azt is, hogy hagyja el városát. A fogorvost a rendelő bejáratánál falragaszok fogadták, amelyeken arra szólították fel, hogy a jövőben a veszélyeztetett állatok javára adakozzon pénzéből, "amelyből szemlátomást rengeteg van neki".

Palmer nem válaszolt az őt faggató riporterek kérdéseire, a rendőrök pedig csak addig maradtak rendelőnél, amíg az utolsó újságíró is távozott. A helyi rendőrőrsön azt mondták, nem gondolják, hogy az állatvédők első számú közellenségévé vált fogorvosra bármiféle veszély leselkedne. Zimbabwéban júliusban azt közölték, hogy kérték Palmer "mint külföldi orvvadász" kiadatását, az ügyben azonban mindeddig nem történt újabb fejlemény, a vadásztatás jól jövedelmező üzletét féltve a hararei kormány szemlátomást nem forszírozza a kiadatását, nem történt meg a kiadatási kérelem előfeltételének számító vádemelés sem.

A zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségét íjjal elejtő Palmer egy hétvégi interjúban igyekezett tisztázni a júliusi vadászat részleteit és hangot adott feldúltságának a hozzá közel állókkal szembeni állítólagos gyűlölködés miatt.

Az AP hírügynökségnek és a minneapolisi Star Tribune című lapnak adott interjújában a gazdag amerikai fogorvos elismételte korábbi kijelentését, amely szerint törvényesen járt el és megdöbbent, amikor kiderült, hogy Zimbabwe egyik értékes állatát ölte meg. "Ha tudtam volna, hogy ennek az oroszlánnak neve van és fontos az ország vagy egy tanulmány számára, akkor nem terítettem volna le" - fogalmazott Palmer.

A vasárnap megjelent interjúban elmondta, "mélyen lesújtja", hogy kellemetlenséget okozott az alkalmazottainak. Palmer szerint különösen a felesége és felnőtt lánya szenvedte meg az elmúlt időszakot, mindketten fenyegetve érezték magukat. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy hol töltötte az elmúlt hat hetet és milyen biztonsági intézkedéseket tett saját nyugalma érdekében.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018