eur:
388.88
usd:
360.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Ráma volt előbb, vagy a hídja?

Dühös hinduk ezrei vonultak az utcákra Indiában, miután a kormány bejelentette: az eposz, amely vallásuk egyik alapköve, nem más, mint kitaláció.

A rendőrök még könnygázt is bevetettek, hogy feloszlassák India Madzsa Prades tartomány városaiban összegyűlt tömegeket: a tüntetők istenkáromlással vádolták a kormányt.

A zavargások azután robbantak ki, hogy a kulturális minisztérium egyik szervezetének munkatársai az indiai legfelsőbb bíróság előtt azt állították, nincs bizonyíték arra, hogy a Rámajána, India ősi eposzának szereplői valóban léteztek.

A szervezet munkatársai arra sem találtak történelmi bizonyítékokat, hogy Ráma, a hindu vallás egyik legnépszerűbb figurája élt, vagy, hogy történetének egyetlen eleme is igaz lenne.

Gyakorlat a hittel szemben

A bejelentés összefügg azzal a bíróságra beterjesztett javaslattal, amelynek értelmében csatornát alakítanának ki Sri Lanka és India között, hogy a teherhajók rövidebb úton közlekedhessenek a szubkontinens és a sziget között.

Sok hindu ellenzi a tervet, mert a tervezett hajózási útvonal kialakítása miatt le kellene rombolni egy tenger borította mészkőzátony egy részét, amelyről azt tartják, hogy Ráma alkotta, hogy megmentse elrabolt feleségét, Sitát.

Azt szeretnék, hogy Ráma hídját az illetékesek hivatalosan védett műemlékké nyilvánítsák.

A tengeri képződményről szóló vita évek óta tart, de most érte el csúcspontját. Az építkezést már megkezdték, a munkálatok folytatását a bíróság engedélyezte, a napokban születik döntés azonban arról, érintheti-e a hidat az építkezés.

Mi volt előbb?

A kulturális minisztérium illetékes szervezetének vezetője, C. Dordzsi szerint a kérdést nem mitológiai szövegek, hanem tudományos szempontok alapján kell megközelíteni.

A hindu nacionalista ellenzéket is felháborították az "istenkáromló" alkotások, támogatóik több utat is lezártak. Azzal vádolják a kormányt, hogy megsérti a hindu nézeteket.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×