Infostart.hu
eur:
390.07
usd:
330.66
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Nyitókép: Forrás: Facebook/Gyilkos Galóca

Szakértők figyelmeztetnek, óvatosan, mihez nyúlunk a hazai erdőkben

A gyilkos galóca az egyetlen életveszélyes mérgező gomba idehaza, a felismerése életet menthet. Éppen ezért már interaktív térkép is segíti a gombászokat.

Beindult végre az őszi gombaszezon: a hazai erdőkben már javában terem a vargánya, bőségesebben a rizike, a tinóru, a nyálkásgomba és az őzláb, ám a mögöttünk álló csapadékos időszak kedvező feltételeket teremtett a „fehér galléros gyilkos”, vagyis a gyilkos galóca növekedéséhez is – írja a HellóVidék, hozzátéve, hogy ez a fajta okozza a halálos gombamérgezések túlnyomó többségét.

A gyilkos galócával az az egyik legnagyobb probléma, hogy az orvostudomány a mai napig nem tudott hatékony ellenszert találni a mérge ellen, így a halálozási arány is jelentős. Az egyetlen biztos módszer a megelőzés, vagyis a mérgezés elkerülése – ami csak úgy lehetséges, ha a gombát alaposan megismerjük.

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) mérgező amatoxinokat tartalmaz, amelyek halálosak lehetnek, mivel lassan halmozódnak fel a májban, és a legsúlyosabb tünetek csak napokkal a fogyasztás után jelentkezhetnek.

A korai felismeréssel és megfelelő kezelés mellett azonban akár 90 százalékban túl lehet élni a mérgezést, amely intenzív intravénás folyadékpótlással kezelhető.

A gyilkos galóca különösen veszélyes, mert fiatal korában könnyen összetéveszthető ehető fajokkal, például a szalmagombával vagy a pöfeteggombával. Bár más gombafajok, mint a Galerina és a Lepiota is termelnek amatoxinokat, ezek kevésbé okoznak halálesetet, mivel könnyebben megkülönböztethetők az ehető gombáktól.

A szombathelyi piac külön videót készített a mérgező gomba felismeréséről, Fiedler Rita gombaszakellenőr rövid videóban mutatja be Magyarország legmérgezőbb gombafaját:

Aranyszabály, hogy a gombaszedőknek mindig érdemes követni a „3F szabályt”: fehér lemezek, fehér hús, fehér gallér és bocskor.

Azonban bizonytalanság esetén soha nem szabad elfogyasztani az erdei gombát, érdemes inkább szakértőhöz fordulni.

A legfontosabb figyelmeztető jelek, amikre érdemes odafigyelni:

  • Kalap: zöldes, olajzöld vagy barnás árnyalatú, sima, fényes.
  • Lemezek: fehérek, sűrűn állók, a tönkhöz nem nőnek hozzá.
  • Tönk: fehér, hosszú, a tövénél gumószerű, bocskorszerű burokmaradvánnyal.
  • Gallér: fejlett, hártyás.
  • Bocskor: zsákszerű, a tönk alján található.

A talált gombák bevizsgáltatásához már interaktív térképet is segítségül hívhatnak a hobbigombászok, amely megmutatja, hogy a közelünkben hol érhető el szakértői vizsgálat. A térképen nem csupán a helyszínek láthatók, hanem a szakellenőrök elérhetőségei is, így akár rögtön fel is lehet hívni őket.

Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×