eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Solar panels on Balcony of Apartment block. House Solar Power Panel. Modern Solar Balcony
Nyitókép: Maryana /Getty Images

Váratlan fordulat: mégis lehetnek itthon erkélynapelemek

A napelemes iparág szakértői szerint hiába a tiltó jogszabály, mégis lehet napelemet építeni itthon is az erkélyekre,

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatába többek között beleírta, hogy „erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon”, de a jogszabályt értelmező szakemberek a g7.hu-nak elmondták, hogy a jogalkotó két fontos kiskaput nyitva hagyott.

Az egyikk, hogy a definíció szerint erkélynek csak az épület homlokzati síkjából kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső, legfeljebb egy oldalról zárt tartózkodó tér számít. Az épület homlokzati síkján belül lévő, három oldalról falakkal határolt tér a loggia, amelyre a tiltás nem vonatkozik, és ennek a korlátjára kiakasztható a napelem.

Emellett nincs egyértelműen rendezve a szövegben az az eset sem, ha az erkély fölé (elő)tetőt építenek, amely lehet a napelem tartószerkezete is. Ha ezt az adott háznál egyéb szabályok nem tiltják, akkor egyes értelmezések szerint erre szintén fel lehet rakni a napelemet. Az erkélynapelemekkel kapcsolatos magyar szabályozás ezzel tovább bonyolódott.

Címlapról ajánljuk
Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

"Visszataláltunk az útra, amelyen korábban sikeresek voltunk" - így értékelték a főszereplők a holland meccset

Értékelte a magyar-holland labdaraúgó-NL-mérkőzés 1-1-es eredménnyel zárult történéseit számos főszereplő; a magyar gólszerző, a csapatkapitány és a kapus is. Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is foglalkozott a kritikusaival, de szerinte játékosai emelt fővel jöhettek le a pályáról, persze a bosnyákok ellen hétfőn támadásban "több kell" majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Száznál is több új elektromosautó-töltő jön a vidéki Magyarországon, íme a részletek

Száznál is több új elektromosautó-töltő jön a vidéki Magyarországon, íme a részletek

November elején induló pályázattal ösztönzi az elektromos töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását az Energiaügyi Minisztérium. A 28 milliárd forintos keretből támogatást igénylőknek legalább egy e-töltőállomás létesítését kell vállalniuk a ma még kevésbé ellátott járások tetszőleges településén. Hétfőn rajtol el a kapcsolódó technikai felhívás első köre, amely annak garantálására szolgál, hogy a lehetséges résztvevők különböző helységekben teljesítsék e kötelezettségüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×