eur:
396.71
usd:
370.96
bux:
70816.86
2024. június 26. szerda János, Pál
Karácsony Gergely, Vitézy Dávid
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Egyértelmű fideszes választói magatartást prognosztizál a Századvég a visszalépés után

A Századvég legújabb közvélemény-kutatása szerint Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt, most már viszont Karácsony Gergelyen kívül az egyetlen esélyes, Szentkirályi Alexandra visszalépése után. Az InfoRádió Palóc Andrét, a Századvég vezető elemzőjét kérdezte a kialakult helyzetről.

Két fontos adatra hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Palóc André, a Századvég vezető elemzője a főpolgármester-választással kapcsolatban:

  1. ha kétosztatúvá válik lényegét tekintve a választás, és Karácsony Gergellyel szemben Vitézy Dávid választható, akkor 48:42-re vezet Vitézy Dávid a Századvég kutatása szerint
  2. az aktuális főpolgármester elutasítottsága 53 százalékos, tehát „van egyfajta, Karácsonnyal szembeni politikai tömb”, ami nagyobb is lehet, mint bármelyik jelöltnek külön-külön a támogatottsága.

„Jelenleg tehát Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt, ez egyértelműen kitűnik a számokból. Persze az is nagy kérdés lesz, hogy hogyan alakul majd a mozgósítás vasárnap, de most a számok ezeket a folyamatokat mutatják” – rögzítette.

Hogy mit súg az elemzői ösztön arról, hogy mit tesznek Szentkirályi Alexandra szavazói, illetve visszalépésének milyen mozgósító ereje lehet, arról azt mondta, kiindulva abból, hogy Szentkirályi Alexandra szavazói vagy támogatói számára a motiváció az lehetett, hogy megtörjék a „Gyurcsány-Karácsony tandemet”, fegyelmezett átszavazást prognosztizálható részükről (Vitézy Dávidra).

De hogy Karácsony Gergely táborára hogyan hat ez, „az már egy másik kérdés”. „Ne feledjük el, ott is könnyen lehet, hogy bizonyos szavazók akár Vitézy Dávidra is szavaznának, ha valódi esélyt látnak arra, hogy talán egy még inkább szakmailag felkészült jelölt lehet Budapest élén a következő ciklusban” – mondta Palóc André.

Kitért még a Mi Hazánk választható jelöltjére is, szerinte Grundtner András népszerűsége, támogatottsága, a rá adott szavazatok mennyisége nem változik számottevően a visszalépés hatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×