eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

Rajnai Gergely: szoros verseny várható Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Karácsony Gergely hitelességét és szavazóbázisát is növelheti, hogy Szentkirályi Alexandra kormánypárti főpolgármester-jelölt visszalépett Vitézy Dávid javára. Rajnai Gergely az InfoRádióban elmondta: a pénteki bejelentést követően nagyon szoros verseny várható, és szerinte az sem mindegy, hogy Magyar Péter végül beáll-e valamelyik jelölt mögé támogatóként.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, péntek reggel Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől. Indoklása szerint számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely távozzon a város éléről, visszalépésével pedig utat szeretne adni a változásnak. Azt kérte, hogy szimpatizánsai a főpolgármester-választáson Vitézy Dávidot támogassák, listán pedig a kormánypártokra szavazzanak.

Rajnai Gergely az InfoRádióban elmondta: Szentkirályi Alexandra visszalépése azt mutatja, a Fidesz számára nagyon fontos, hogy megakadályozza az ellenzéket egy „fontos zsákmány” megszerzésében, ami jelen esetben a főpolgármesteri pozíció. Ez a tisztség ugyanis a továbbiakban is lehetőséget biztosítana Karácsony Gergelynek a személyes ambíciói előre vitelében, illetve akár szervezetileg is tudna építkezni. Az elemző úgy véli, a kormánypártok ezt nem akarták tétlenül nézni, és

még úgy is bevállalták ezt a mostani döntést, hogy elképzelhető az is, hogy végül „ez a zsákmány nem a Fidesz ölébe fog hullani”.

Szentkirályi Alexandra korábban következetesen cáfolta, hogy június 9-e előtt visszalép a jelöltségtől, végül két nappal az önkormányzati választások előtt mégis így tett. Rajnai Gergely szerint az időzítés nem meglepő, volt már ilyenre példa korábban számtalanszor a nemzetközi politikai életben, igaz „Magyarországon talán egy kicsit elszoktunk ettől”. Mint fogalmazott, általában azért húzzák az időt a jelöltek egy ilyen lépés előtt, mert azt várják, hátha megfordul a verseny. A választási eljárásról szóló törvény alapján pénteken 16 óráig lehetett jelezni az esetleges visszalépéseket, úgyhogy a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje még időben jelezte ezen szándékát.

A politológus hozzátette: az sem ritka, hogy egy-egy jelölt az utolsó pillanatig tagadja, hogy visszalép, aztán mégis így dönt. Ennek egészen egyszerűen annyi az oka, hogy az érintettek nem szeretnék, hogy csökkenjen a népszerűségük, ezért ameddig lehet és célszerű, kitartanak. Elsőre talán nagy kihívásnak tűnhet, hogy a szavazókat két nap alatt átirányítsák egy másik jelölthöz, de korábbi magyar és nemzetközi példák is azt bizonyítják, nem lehetetlen ez sem. „Ilyen tekintetben a szavazók nagyon okosak szoktak lenni, gyorsan alkalmazkodnak, pontosan tudják, mi a dolguk.

Mindezek alapján minden bizonnyal Szentkirályi Alexandra támogatói is át tudnak majd állni arra, hogy Vitézy Dávidot támogassák vasárnap”

– fejtegette az elemző.

Mivel egy időpontban tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, Rajnai Gergely szerint nem lehet arra számítani, hogy a nem elkötelezett kormánypárti szavazók a visszalépés miatt nagy számban inkább otthon maradnak. Ráadásul kerületi szinten is szavazhatnak az érintett budapesti állampolgárok fideszes jelöltekre, így nem valószínű, hogy taszító hatása lesz Szentkirályi Alexandra versenyből való kiszállásának. Hangsúlyozta, hogy az EP-választás most nagyobb téttel is bír, mint az önkormányzati voksolás, ezért várhatóan magas lesz a részvétel, a visszalépés ezt nem fogja nagymértékben befolyásolni. Mint mondta, ha már elmennek szavazni a kormánypártok szimpatizánsai, az sem túl valószínű, hogy nem kérik azt a szavazólapot, amelyen a főpolgármesterre lehet voksolni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Szentkirályi Alexandra azt kérte, Vitézy Dávidot támogassák a szavazói, és a következő két napban vélhetően erre buzdítanak majd kormányközeli médiumok, elemzők, politikusok egyaránt. Ebből kiindulva Rajnai Gergely arra számít, hogy

„a kormánypárti szavazatok nagy részét behúzza” Vitézy Dávid.

A politológus úgy gondolja, saját szavazói mozgósítása szempontjából még jól is jöhet Karácsony Gergelynek Szentkirályi Alexandra visszalépése. A jelenlegi főpolgármester hivatkozhat arra, hogy már Vitézy Dávid indulásának bejelentésekor azt mondta, ő igazából a Fidesz jelöltje. Karácsony Gergely érvelhet azzal, hogy bevált a jóslata, ami akár „hitelességnövelő tényező” is lehet a számára Rajnai Gergely megítélése szerint. Ennek megfelelően akár bizonytalan szavazók támogatását is megszerezheti a DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség jelöltje.

Még lelkesebbé válhatnak a szavazók?

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője megjegyezte: a legutóbbi felmérések és az általános közérzet szempontjából úgy tűnt, hogy Vitézy Dávidnak és Szentkirályi Alexandrának sincs igazán esélye megszorongatni Karácsony Gergelyt, most azonban

új helyzet állt elő, „megemelkedett a főpolgármester-választás tétje”.

Mint fogalmazott, Szentkirályi Alexandra visszalépésével szoros verseny várható, ami még nagyobb lelkesedést válthat ki a szavazókból. Példaként a még kétfordulós 2002-es országgyűlési választásokat hozta fel, amikor szintén kiélezett verseny volt a kormány és az ellenzék között, és akkor rekordmagas volt a részvétel. Egy hasonlóból azonban nemcsak Karácsony Gergely, hanem Vitézy Dávid is profitálhat, főként ha a kormánypárti szavazók tényleg utóbbira voksolnak nagy számban.

„Óriási a tét a főpolgármester-választáson. Lehet, hogy csak néhány ezernyi szavazat lesz a különbség a versenyben maradt két jelölt között” – mondta az elemző.

Mit lép most Magyar Péter?

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Szentkirályi Alexandra bejelentését követően nem fogalmazott meg egyértelmű üzenetet a választói felé, hogy kit kellene támogatniuk vasárnap. Azt írta a Facebookon: „ismét kiderült, hogy a Fidesz a nőket csak eldobható eszköznek tekinti a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében".

Rajnai Gergely kiemelte: Vitézy Dávid az utóbbi hetekben többek közt azzal is kampányolt, hogy ellenzékváltást szeretne a fővárosban, amit az országos politikára kivetítve sokat hangoztat Magyar Péter is. Ez egy közös pont a politikai megnyilvánulásaikban. A politológus véleménye szerint érdekes helyzet állna elő a Fővárosi Közgyűlésben, ha az egyik oldalon ott lenne Vitézy Dávid, a Tisza Párt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listája, a másikon a kormánypártoké, a harmadikon pedig adott esetben a DK–MSZP–Párbeszéd pártszövetség, valamint a Momentum listája. Nyilván az lesz a kulcskérdés, hogy melyik tömb kerül többségbe.

Rajnai Gergely szerint elképzelhető, hogy Vitézy Dávid arra számít, hogy Magyar Péter szimpatizánsai rá fognak szavazni, még akkor is, ha erre a Tisza Párt alelnöke nem szólította fel őket. Hozzátette: akár „20-30 százaléknyi Tisza Párt-szavazó is nagyon sokat jelenthet” a LMP főpolgármester-jelöltje számára. Mint mondta,

Magyar Péternek megvan most a lehetősége arra, hogy egy egyértelmű kiállással befolyásolja a főpolgármester-választás végeredményét.

Az elemző szerint sok olyan Vitézy Dávid-szimpatizáns is lehet, akik Szentkirályi Alexandra visszalépését követően elbizonytalanodtak, és „az ő vasárnapi döntésüket akár Magyar Péter esetleges megnyilatkozása is befolyásolhatja”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×