eur:
396.93
usd:
371.1
bux:
70952.21
2024. június 26. szerda János, Pál
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszédet mond a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal államalapító Szent István király tiszteletére a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett ünnepi megemlékezésén 2023. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Török Gábor: érdekes kísérlet. Hann Endre: kockáztatott a Fidesz

Török Gábor és Hann Endre sem biztos abban, hogy bejön a Fidesz terve arra, hogy jelölt nélkül maradt táboruk hogyan reagál majd vasárnap Szentkirályi Alexandra visszalép(tet)ésére.

Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti visszalépése a "tízmillió politikai elemző országává" tette a nyilvánosságot, azonban az elemzés is egy szakma.

Török Gábor politológus - mint erre rövid Facebook-posztjában kitér - három kimenetelt tart most elképzelhetőnek, de csak az egyik esetben lehet szoros a verseny Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között, két szcenárió esetében szerinte Karácsony Gergely magabiztosan győzhet.

A három lehetséges történés szerinte:

  1. a fideszes budapesti szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak. (Ez jelenti Vitézy Dávid esélyét.)
  2. a fideszes budapesti szavazók egy része így otthon marad, amivel csökken a Fidesz budapesti listájának szavazatszáma. (Ez Vitézy Dávidnak sem jelent jót.)
  3. azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, így, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá. (Ez is Karácsony Gergely malmára hajtja a vizet.)

Török Gábor úgy látja, ha valóban Vitézyre voksolnak a fideszes szavazók, akkor kétesélyes csak a választás.

Mint az Index felfigyelt rá, a Medián ügyvezetője, Hann Endre is posztolt, szerinte kockázatos volt a Fidesz részéről Szentkirályi Alexandra visszaléptetése, ám szerinte a Fideszben jól fel tudják mérni, hogy a párt törzsszavazói mennyire fegyelmezettek, ha átszavazásra kerül a sor, igaz, a "spin-doctorok" nem láthatnak bele a szavazók fejébe teljes körűen.

Az EP-választások esélyeiről és a választás előtti utolsó közvélemény-kutatások eredményeiről itt hallgathat meg elemzést:

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×