eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a minisztérium és a Neumann Technológiai Platform Versenyképességi Konferencia 2024 elnevezésű rendezvényén a budapesti Dorothea szállóban 2024. április 9-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagy Márton: újabb üzemanyagárstop jöhet - itt vannak a friss adatok

A kormány a jövő héten meg fogja vizsgálni, mi az oka annak, hogy a hazai üzemanyagok árszintje magasabb, mint a régiós árak – jelentette ki egy más témában tartott sajtótájékoztatón a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton az ATV kérdésére azt mondta, nincs kizárva az, hogy egy újabb üzemanyagárstop jön, mert az egy erős szabályozói eszköz, amit ráadásul a múltból már ismerünk.

"Az árnak vannak összetevői is, nem csak a kiskereskedelmi ár számít, hanem például az árrés is, ami az adott kútnak a profitja, ott is lehetőség van beavatkozásra, lesznek opciók"

– fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter az után, hogy reggel megjelent a KSH régiós üzemanyagár-összehasonlító adatsora.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján, Magyarországon

  • a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél.
  • A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat

– jelentette kísérleti statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy Márton elmondása szerint az árkülönbség az elmúlt héthez képest a tárca számításai szerint szűkült, de továbbra is magasabbak a hazai összegek, ami miatt nem teljesül az a megegyezésük az üzemanyag-forgalmazókkal, hogy a régiós átlagon legyen a hazai üzemanyagár.

Mint mondta, a jövő szerdai kormányülésen ezt a kérdést is vizsgálni fogják és akkor születik döntés arról, lesz-e beavatkozás. Ez

szerdán vagy egy esetleges csütörtöki Kormányinfón kiderülhet.

A KSH egyébként felidézte: a hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálta a KSH, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárak folyamatos növekedése figyelhető meg.

  • A 95-ös benzin magyarországi átlagára a jelentés szerint két hét kivételével mindig meghaladta a régióst. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10-17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött. 2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt.
  • A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH. 2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 5,0 százalék volt.

A legfrissebb adatok alapján

Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára.

Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest – közölte a KSH.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×