eur:
387.42
usd:
357.03
bux:
68347.78
2024. május 23. csütörtök Dezső
Pumping gasoline fuel in car.
Nyitókép: Lightspruch/Getty Images

Az infláció szemmel látható emelésével "vádolja" a kormány az üzemanyagárakat

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, aminek hatására csökkent a kereslet - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - fogalmazott az NGM.

A tárca szerint a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megvédése mellett a kormány a célzott és eredményes intézkedéseinek köszönhetően (például online árfigyelő, kötelező akciózás) visszaszorította az élelmiszerinflációt. Ennek, illetve a reálbérek jelentős ütemű növekedésének köszönhetően megindult az élelmiszer-fogyasztás helyreállása.

Ezzel szemben a családok ma a tavalyi üzemanyagárakhoz képest

  • a benzin esetében több mint 60 forinttal (64 forint),
  • a gázolaj esetében pedig közel 80 forinttal (76 forint) kénytelenek többet fizetni literenként.

Ez a 11 és 13 százalékos áremelkedés önmagában mintegy 0,6-0,7 százalékponttal emelte meg az inflációt éves alapon a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint. A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet. Ez hátráltatja a fogyasztás helyreállítását - hangsúlyozta az NGM.

Nagy Márton tárcavezető korábban egyeztetést folytatott a Mollal és a benzikutasok képviselőivel azért, hogy lejjebb szorítsa az üzemanyagárakat, illetve a KSH-val megállapodott régiós árösszehasonlító kísérleti statisztikák kiadásáról. Az ügyben a kormány és a forgalmazók egymásra mutogatnak (előbbi szerint a haszonból kellene lefaragni, utóbbiak szerint a túl magas adókból), miközben kiderült, hogy akár benzinárstopot is bevezethetnek a közeljövőben.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 08:56
×
×
×
×