eur:
387.62
usd:
357.16
bux:
68429.17
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete közötti együttműködési megállapodás aláírása után a minisztériumban 2023. november 10-én. A megállapodás célja, hogy tovább erősítse a hazai logisztikai és közúti fuvarozói ágazatot, különös tekintettel annak nemzetgazdaságban betöltött szerepére.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagy Márton azt javasolja, a kormány avatkozzon be az üzemanyagárakba

A nemzetgazdasági miniszter azt fogja javasolni, hogy a kormány avatkozzon be az üzemanyagárakba, hogy azok egy szinten legyenek a régiós árakkal – erről beszélt Nagy Márton egy más témában tartott sajtótájékoztatón. A kormány szerdán dönthet erről a kérdésről.

„Este fogom kialakítani a véleményemet erről, de hogy válaszoljak is a kérdésre, beavatkozást fogok javasolni – válaszolta újságírói kérdésre Nagy Márton egy más témában tartott sajtótájékoztatón. – Az, hogy a beavatkozásnak mi a formája, mi a mechanizmusa, az még alapvetően »mozog«, hiszen a kormány egyik tagjáról van szó, aki javaslatot tesz és a kormány összes tagja, illetve a miniszterelnök dönt abban a kérdéskörben, hogy milyen javaslatot tud támogatni.”

A tárcavezető emlékeztetett, hogy régiós átlagban a magyarországi üzeanyagok ára a benzin esetében 3,2, a gázolaj esetében pedig 5 százalékkal tér el, ami 20, illetve 30 forint árkülönbséget jelent. Azt is hozzátette, hogy a régiós átlaghoz képesti magasabb árakat nem az adótartalom indokolja, és szerinte az esetleges intézkedés nem fog ellátási problémákat okozni; Nagy Márton szerint a profittartalom csökkenése nem azt jelenti, hogy ne lehetne nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a nemzetgazdasági miniszter két hete berendelte a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit, mert a tárca közlése szerint a régiós átlagárhoz képest a benzin és a gázolaj ára is mintegy 7-9 százalékkal drágább. Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy a KSH olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja majd az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a módszertani különbségek miatt túlzónak tartja a 7-9 százalékos különbséget, a KSH monitorozó rendszere viszont segíthet a tisztánlátásban. Grád Ottó az InfoRádióban arról is beszélt, hogy a kiskereskedelemben részt vevő vállalatok mozgástere nagyon szűk.

„Maga a kiskereskedelmi árrés igen szűk, néhány forintos, tekintve azt, hogy az üzemanyagok értékesítését terhelő adók és a költségek is folyamatosan emelkednek. Nem szabad elfelejteni, január 1-jével bruttó 43 forinttal emelkedett mind a benzin, mind a gázolaj jövedéki adója, és az összes egyéb járulékos költség is magasabb szintre került, tehát egyre kevesebb a mozgástér ahhoz, hogy érdemben ebbe be lehessen avatkozni vagy módosítani lehessen” – vélekedett a főtitkár.

Grád Ottó elmondta azt is, hogy

az üzemanyag kiskereskedelmi árának nagyjából a fele valamilyen adó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 08:56
×
×
×
×