eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

„Minden település veszélyben van” – akkumulátorgyárazás a parlamentben

Ismét az akkumulátorgyárakról alakult ki vita az Országgyűlésben, ezúttal a sóskúti beruházás apropóján.

Sóskúti akkumulátorgyár ügyében tartandó népszavazás mellett érvelt az LMP-s Csárdi Antal hétfőn a parlamentben napirend előtt.

"Mindent megtesznek annak érdekében, hogy az emberek ne mondhassák el a véleményüket azokról a kiemelt beruházásokról, magáról a kiemelt beruházásokról szóló törvényrészről, amely ma egyébként az állami beruházásokat kíséri. El kell mondanunk, hogy minden település veszélyben van. Miközben Orbán Viktor miniszterelnök úr azt mondja, hogy a helyi ügyekről a helyieknek kell dönteni, látjuk, hogyan próbálják meg lenyomni a helyi lakosok torkán a debreceni vagy az iváncsai akkumulátorgyár megépítését. Látjuk, hogyan falaznak a törvényeket sorra megszegő gyáraknak. Ráadásul sem a sóskúti, sem a gödi vagy debreceni eset nem egyedülálló.

Ma nem tudhatja egyetlenegy település vagy állampolgár sem Magyarországon, hogy mikor fognak a kertje végében egy szennyező akkumulátorgyárat építeni"

- hangoztatta a honatya.

A sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzem "nem lesz kiemelt beruházás" - emlékeztette vitapartnerét Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára.

"100 milliárd forintos összköltség és 100 új munkahely teremtésére van szükség ennek a státusznak a megszerzéséhez. Azzal az állítással egyet tudunk érteni, hogy a helyiek megkérdezése nélkül és kompromisszum keresése nélkül ne lehessen bármit építeni az országban. A törvények mindenkire vonatkoznak, így mindent figyelembe kell venni. De az lehetetlen, hogy nemzetstratégiai, nemzetbiztonsági beruházások emiatt ellehetetlenüljenek. Ezekért a beruházásokért közelharc folyik; miközben az Egyesült Államok gazdasági értelemben szépen kivonul Európából,

az európai és az ázsiai beruházások iránt, főleg a térségünkben óriási csata dúl.

Önök erről nem vesznek tudomást, a társadalmi vitából nem veszik ki a részüket, csak hergelnek" - reagált tehát Ágh Péter.

A kormány

  • a fenntarthatóság,
  • a zöld szempontok és
  • a nyugat-európai példák

figyelembevételével támogatja az akkumulátorgyárak építését - hangsúlyozta az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×