eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni egy szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Elemző: két, számunkra kedvező fordulat is történt az illegális migráció terén

Holnaptól 24 órás akcióban keresi a magyar rendőrség a vonatokon és a pályaudvarokon a migránsokat. A legújabb Frontex-jelentés szerint tavaly 17 százalékkal többen akartak illegálisan bejutni az unióba, mint egy évvel korábban.

Miközben Olaszországban a közép-mediterráni útvonalon csaknem duplájára nőtt a migrációs nyomás, a nyugat-balkáni folyosón 31 százalékkal csökkent. A Magyarországot érintő kedvező jelenség feltehetően annak köszönhető, hogy a kelet-mediterrán útvonalon sem torlódtak fel annyian, hogy az a nyugat-balkáni migrációs útvonalra hatással legyen - mondta Vargha Márk az InfoRádióban.

A Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint ahhoz, hogy a migrációs nyomás a Kelet-Balkánra helyeződjön át, több intézkedés is hatással volt, a többi között a magyar-osztrák-szerb járőrözés, illetve a fokozott határellenőrzés elrendelése Macedóniában. Ezért ma már inkább Bulgária számít belépési pontnak a migránsok számára.

Szerbia értékelése szerint továbbra is nagyon nehéz helyzetben van.

"Ide a szírek és az afgánok mellett nagy számban érkeznek illegális migránsok Marokkóból, Bangladesből és Pakisztánból is. A szerb hatóságok

tavaly tíz alkalommal tájékoztattak marokkói és afgán embercsempészcsoportok közötti fegyveres összecsapásokról, ezek többségére a szerb-magyar határ környékén működő illegális táborok közelében került sor"

− közölte Vargha Márk. Az erőteljes szerb rendőrségi fellépés nyomán azután az év végére jelentősen csökkent a magyar-szerb határon az illegális átlépési kísérletek száma. Hozzátette: Szerbiának továbbra is nagy szüksége van a magyar hatóságok segítségére, és ezt a támogatást 2024-ben is meg fogja kapni. A rendőri fellépés üzenet az embercsempészeknek, hogy válasszanak egy másik útvonalat és ne próbálkozzanak Szerbián keresztül Magyarország felé terelni ezeket a migránsokat.

A tavalyi év fontos fejleményeként értékelte a szakértő Görögország és Törökország novemberi, legmagasabb szintű találkozóját.

A két NATO-szövetséges viszonya nagyon feszült volt, ezen próbálnak most változtatni.

"Az alapokat lerakták, meglátjuk, hogy ebben az évben ez a számokban miként fog megmutatkozni. Biztató, hogy a török és a görög partiőrség között közvetlen összeköttetés létesült. Ez a reményeim szerint jó irányba fogja mozdítani az elmúlt években kialakult illegális migrációs helyzetet. A két ország ugyanis egymást vádolta azzal, hogy felelős az irreguláris migránsok Nyugat-Balkánon és Európában való megjelenéséért, illetve hogy megsérti a migránsok jogait" - mondta Vargha Márk.

Az elemző az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség összesítései alapján közölt Frontex-jelentésre hivatkozva kiemelte: hogy

2016 óta tavaly kísérelték meg a legtöbben szabálytalanul átlépni az Európai Unió külső határait, ami a 2022-es adathoz képest is 17 százalékos emelkedés.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt a migrációs helyzetre a külföldi embercsempészek kiengedése a hazai börtönökből, azt mondta: a számok alapján nem történt változás, köszönhetően annak, hogy az uniós határőrizeti szervek továbbra is éberek.

Kiemelt magyar ellenőrzés kezdődik

Az Országos Rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy kedden 24 órás fokozott ellenőrzést tart a vonatokon és a pályaudvarokon. A Railpol által koordinált akció célja az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni fellépés, a szolgálati kutyákat is bevetve ellenőrzik a magyar és nemzetközi személyszállító vonatokat, az utasok poggyászait és a pályaudvarokon található csomagmegőrzőket − áll az ORFK közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×