eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Edi Rama albán kormányfővel tárgyalásuk után közösen tartott sajtótájékoztatón Tiranában 2023. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a Századvég konferenciáján: "Magyarország az európai emberek hangja"

1993-ban még mindig fiatalok voltunk, de nem voltunk olyan amatőrök, mint tíz évvel korábban. Úgy éreztük, hamarosan komolyabb feladataink lesznek, olyan dolgok várnak ránk, amelyekre intellektuális támaszokra van szükség. Szép dolog az önbizalom, üzenem a fiataloknak, de a fiatalság nem ad választ minden kérdésre – fogalmazott a kormányfő a Századvég Szuverenitás-konferenciáján.

Orbán Viktor miniszterelnök volt a Századvég 30. születésnapja alkalmából rendezett Szuverenitás-konferencia fő felszólalója. Először azt idézte fel, hogy a Századvég számára 40 éves, hiszen az egy folyóirat címe is, amelynek ő szintén részese volt.

"Hazugságban nem lehet élni, ez volt a mi generációnk életélménye" – fogalmazott a miniszterelnök, aki mindig is csodálta a szüleit, hogy "nem pusztultak bele" az elmúlt rendszer hazugságaiba, de neki már lehetősége volt arra, hogy ne színleljen, és időnként este már azt is kimondhatta akár hangosabban is fiatalon, hogy utálja a kommunistákat.

A Századvég történeténél is korábbról kiemelte Stumpf Istvánt, Kéri Lászlót és Fellegi Tamást is, akik a Bibó Kollégiumon keresztül vettek részt a szabad élet, a szabad beszéd és a szabad írás új világának megszületésében, ebben a filozófiában szerveződött meg a Századvég.

"Mi voltunk a legtapasztalatlanabbak, és mi voltunk a legradikálisabbak. Nem akartunk hallani hosszú átmenetekről, konszolidált reformokról, lassú reformokról" – fejtegette.

Mint felidézte, már a nyolcvanas években arra gondolt, hogy az orosz katonákat ki lehet űzni, és véget ér a "rövid XX. század".

"Egy olyan átalakulás történik, amely nem rendeződik vissza, hanem egy új korszakot nyit meg. Nem tudhattuk biztosan, hogy ez így lesz, de annyit azért láttunk, hogy a szocialista világ erőtartalékai elfogytak, Lengyelországban is él az ellenállás, és a Szovjetunió peremállamai le fognak válni. Az meglepetés volt, hogy maga a Szovjetunió is össze fog omolni, de vivát Gorbacsov!" – folytatta.

Szerinte

azért volt elviselhetőbb élet a hetvenes, nyolcvanas években, mert '56 megtanította a kommunistáknak, hogy mit szabad és mit nem.

Hosszan sorolta ezt követően a személyiségeket, akik részesei voltak a Századvég hajnalának, kiemelve, hogy azokat az embereket szerették, akik akkor is politikusok voltak, amikor választási vereséget szenvedtek (Jacques Chirac, Helmuth Kohl).

Soros György – "az ördög"

És ezen a ponton szólt Soros Györgyről, mert "minden szertartáson el kell, hogy hangozzon az ördög is".

"Azt, hogy a szovjetek és a kommunisták helyett ő akarja uralni Közép-Európát, akkor még nem tudhattuk"

– mondta. Tanulságos történetnek nevezte, hogy Soros Györgynek ma már látszik a terve, bedöntötte a fontot és migránsokat eresztett Európára.

Intellektuális támasz

Ezt követően visszatért a Századvég történetére, büszke arra, hogy leközölték a Molotov–Ribbentrop-paktumot, úgy véli, igazuk volt, és ezt a történelem mutatta meg.

"1993-ban még mindig fiatalok voltunk, de nem voltunk olyan amatőrök, mint tíz évvel korábban. Úgy éreztük, hamarosan komolyabb feladataink lesznek, olyan dolgok várnak ránk, amelyekre intellektuális támaszokra van szükség. Szép dolog az önbizalom, üzenem a fiataloknak, de a fiatalság nem ad választ minden kérdésre" – figyelmeztetett. "Fel kellett kötnünk a gatyánkat" – mondta.

Felidézte még: 2002-ben fontos tudással gyarapodtak, hogy a harcot a korábbi eszközökkel nem lehet megnyerni. "Meg kellett találni, milyen mélyen van az eb elhantolva" – fogalmazott.

Liberális hegemónia vs. kereszténydemokrata gondolkodás

"Azt gondoltuk, ha demokráciában élünk, semmi sem veszélyeztet bennünket. De az életben sokszor van úgy, hogy a dolgok másként működnek, mint ahogy megtanultuk. Meg kellett tanulnunk, hogy senkinek sem érdeke, hogy Magyarország szuverén maradjon, csak nekünk. Azzal kellett számot vetnünk 2002-ben, és ma is úgy kell élnünk, hogy vannak sötét erők, amelyek folyamatosan ostromolni fogják a szuverenitás védvonalait. Milyen tanulságot vontunk le? Magyarország addig nem lesz szuverén, amíg a liberális elit uralja a közgondolkodást. Amíg liberális hegemónia van, a kereszténydemokraták csak balesetszerűen tudnak lehetőséghez jutni. Ezért volt szükséges, hogy Magyarországon ne legyen liberális hegemónia. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell számolnunk azt, ami az ellenfélé, így a kommunisták gondolkodtak. Mi azt akarjuk, hogy pluralizmus legyen. Magyarországon szellemi versenynek kell lennie, ennek a feltételeit meg kell teremteni és fenn kell tartani. A nyugati közgondolkodás nem tud kilépni a liberális keretekből (...) a paletta egyszínű" – folytatta.

Szerinte az élet Magyarországon sokkal pezsgőbb, mint Nyugaton, mert vannak viták, eltérő vélemények.

"A klasszikus demokratikus felfogáshoz a miénk sokkal közelebb áll, mint a nyugat-európai" – szögezte le.

Orbán Viktor szerint aki liberális hegemóniára tör, az olyan, mint a kommunisták, messziről érezni a levegőben a jelenlétüket. A liberálisokat nem az érdekli, mit gondolnak az emberek, hanem azt, mit mond Marx és mások, és aki nem úgy gondolkodik, azt kizárják.

A Századvég jelenéről szólva azt mondta, nagy szükség van az általa készített felmérésekre.

"Magyarországnak azért van jelentősége az európai politikában, az ad okot a figyelemre, hogy mi vagyunk az egyetlen ország és kormány, amely úgy beszél, ahogyan az emberek gondolkodnak, ma Magyarország az európai emberek hangja. Hogy mit tudunk kezdeni ezzel, az egy másik kérdés" – húzta alá Orbán Viktor.

Úgy vélekedett, Európában itt az idő a változásra: a múlt század az elvesztésről szólt, az új évszázad viszont a szuverenitás visszaszerzéséről.

"Továbbra is számítunk a fiatalokra, mi megszereztük a szuverenitást, rajtuk a sor, hogy meg is tartsák" – szólt a Századvég alapítóinak nevében Orbán Viktor miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×