eur:
393.03
usd:
372.08
bux:
55414.41
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Ferenc pápát a Szent György téren 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin fogadta Ferenc pápát a Sándor-palota előtt

Szentatyát a köztársasági elnök mellett a többi közjogi méltóság is köszöntötte.

A Ferenc pápát szállító konvoj a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a lezárt M0-s autóúton, majd az M5-ös autópályán haladt a fővárosba, majd a Rákóczi híd és a budai felső rakpart érintésével ért a budai Várba.

A szentatya Fiat 500X típusú autóját a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a Szent György térre a Hertelendy-induló hangjaira.

A Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Szentatyát, ahol katonai tiszteletadással üdvözölték. A fogadásán megjelentek a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész, valamint a kormány tagjai. A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét.

A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük, majd a közjogi méltóságok egyenként is üdvözölték a vendéget.

A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta az államfőnek delegációjának tagjait.

Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába.

A protokolláris aktusok után a hivatalos program szerint zárt körben találkozik Novák Katalin a pápával, majd Orbán Viktorral is. A négyszemközti találkozók után a Karmelita épületében tartanak majd tájékoztatót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Harapófogóba szorította a kormány a bankokat, két lépésben múlhat ki a lakossági kamatstop

Harapófogóba szorította a kormány a bankokat, két lépésben múlhat ki a lakossági kamatstop

Érdekes játékba fogott a kormány az utóbbi napokban a magyar bankok két nagy állami terhével: a különadóval és a kamatstoppal. Miközben felvillantotta egy harmadik banki különadó ultimátumszerű feltételhez kötött lehetséges bevezetését (egyszerre próbálva stimulálni az állampapír-, illetve a hitelpiacot), a lakossági hitelek kamatstopjának a várható kivezetését szép csendben tovább halasztotta, és két lépcsőssé tervezte át. Kormánydöntés még sem a különadóról, sem a kamatstopról nincs, de azért érdemes kontextusba helyezni mindkettőt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 28. 16:52
×
×
×
×