eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay

Hírek egy magyar vétóról Vlagyimir Putyin ügyében - cáfolt a külügy

Hazugság, hogy Magyarország megvétozta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság- (ICC-) ügyben - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő.

A Bloomberg nyomán terjedt el az az információ a nemzetközi, majd a magyar sajtóban, hogy Magyarország blokkolta az Európai Unió közös nyilatkozatát, amiben a tagállamok az orosz vezetők elszámoltatásának kezdőlépésének tekintik a Vlagyimir Putyinnal szemben kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. Az amerikai híroldal azt írta, a "vétó" miatt a közös állásfoglalás helyett Josep Borrell külügyi képviselő saját nevében adta ki a dokumentumot, emellett pedig az EU külügyminiszterei is közös nyilatkozatban támogatták a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság döntését – Varga Judit aláírása nélkül.

Hétfő késő este Paczolay Máté külügyi szóvivő adott ki nyilatkozatot, amely szerint "ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene."

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×