eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Lázár János/Facebook

Lázár János tramtrainről, HÉV-ről, vasútról és az összehangolt menetrendekről

Uniós pénzből fejlesztené a budapesti HÉV-hálózatot a közlekedési miniszter. Lázár János a hódmezővásárhelyi Rádió 7 Közös nevező című műsorában arról is beszélt, hogy 2023 végére a MÁV-nak és a Volánnak egységesíteni kell a menetrendjét és a tarifatáblázatát.

„Ha kapunk az Európai Unióból pénzt, akkor azt a forrást a kötöttpályás közlekedésre is használhatjuk, mintegy 1400-1500 milliárd forint értékben” – fogalmazott az építési és közlekedési miniszter, hozzátéve: ebből egy nagyon nagy tétel a budapesti HÉV-fejlesztés lesz, könnyebbé téve a budapesti és a Budapestre való közlekedést.

Lázár János szerint Budapest és az agglomeráció közlekedésével külön és kiemelten kell foglalkozni, hiszen az három-négy millió ember mozgását, életét jelenti, az ország egészét tekintve domináns, és nyilván a keletkező problémák legnagyobb része is oda köthető. „Teszem és csinálom is” – tette hozzá, kiemelve: a HÉV fejlesztésében, de minden városi tömegközlekedés javításában elkötelezett partnere és híve a fővárosnak is.

A miniszter kiemelte azt is, hogy a MÁV és a Volán menetrendjét, illetve tarifáit össze kell hangolni, nemcsak megyei, hanem országos szinten is. Lázár János szerint ugyanis az lehetetlen, hogy egy kézben van a közösségi tömegközlekedés, a kötöttpályás- és autóbusz közlekedés, de nincs összefésülve a tarifa és a menetrend. „Egységes menetrend, egységes tarifa, egységes rendszer kell, és mindez digitalizálva” – ismételte meg.

A műsorban az is elhangzott, hogy az építési és közlekedési miniszter februárra szeretné, hogy a tramtrainek 20 perces járatsűrűséggel közlekedjenek.

„Közlekedési miniszterként a minap az asztalra csaptam, és arra kértem a kollégáimat, hogy nézzük meg, miként lehet a tramtrain menetrendben részben vagy egészen 20 perces követési távolságot érvényesíteni. Szeretném, ha februárra ezt az adósságunkat is törlesztenénk. Ez egy nagyon komoly előrelépés lesz, és hatalmas szervezést igényel” – idézi az elhangzottakat a delmagyar.hu.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×