eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Gas station at sunset.
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Kiskutasok: bedőlt a hazai üzemanyag-ellátás

A Mol jövő héten nem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak, ezzel a vidéki emberek városba bejutása kerül veszélybe – mondta megkeresésünkre Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Amint arról korábban az Infostart is beszámolt, a jövő héten több kisebb benzinkútnak nem szállít üzemanyagot a Mol. Azokról a kis benzinkutakról van szó, amelyekkel idén tavasszal a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a levelet 251 benzinkút-üzemeltető vállalkozás kapta meg.

„A magyarországi üzemanyag-ellátás teljes mértékben bedőlt” – értékelte kérdésünkre a helyzetet Egri Gábor.

Úgy látja, a Mol lépésével a vidék súlyos üzemanyag-ellátási problémák elé néz.

„A vidéki embereknek veszélybe kerül a városokba való bejutása. Jön az adventi, a karácsonyi időszak, nem tudják a kollégák, hogy tudják az ügyfeleket kiszolgálni, ők meg hogy fognak a városokba vásárolni menni napi szinten, hogy fognak munkába járni. Ezeknek a családi vállalkozásoknak teljesen ellehetetlenült a léte” – festett komor képet az elnök.

Egri Gábor elmondása szerint a Mol az ellátásbiztonságra való hivatkozással szüntette be a benzinkutak töltését, nem értik, hogy lehet erre hivatkozni, hiszen éppen ezek a kis vidéki kutak biztosítják a vidékiek jelentős része számára az ellátásbiztonságot. Egyelőre értelmezni próbálják a Mol hivatkozását.

„A szerződések felmondását vagy beszüntetését se nagyon értjük.

Eddig is korlátozva volt 25 százalékra ezen kutak ellátása, most ezt lenullázták”

– emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy innentől ezek a kis kutak be is zárhatnak üzemanyag hiányában, azt mondta, hogy ez fonák helyzet, hiszen korábban állami támogatásban részesültek ezek a töltőállomások épp az ellátásbiztonság megőrzése érdekében. Ez pedig azzal jár, hogy nyitva kell tartaniuk, de

kérdés, hogy ha nincs mit árulni, akkor miért legyenek nyitva.

A támogatást elvileg, ha nincsenek nyitva, akkor vissza kell fizetni.

„Ha üzemszünetet rendelnek el, akkor a Mol átveheti őket. Egy sor kérdés vet föl a Mol lépése” – jelezte Egri Gábor a bizonytalanságot.

A támogatásról azt mondta, hogy a harmadik negyedévről is vannak még elmaradt kifizetések, illetve a negyedik negyedévre nem látják a kifizetések idejét.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt mondta, pénteken Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának és Orbán Viktor miniszterelnöknek is levelet írnak „az áldatlan állapotok feloldása végett”.

Azt gondolják, hogy

  • a Molnak a társadalmi felelősségvállalás keretén belül a kis magyar családi benzinkutakat el kell látnia, ha minimálisan is. Azt nem fogadják el, hogy ellátásbiztonságra hivatkozva lenullázzák ezen kutak ellátását.
  • A miniszterelnöktől fogják kérni a harmadik és negyedik negyedéves támogatások soron kívüli kifizetését, illetve
  • a stratégiai készletek felszabadítását a vidéki ellátás biztosítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×