eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Benzinkút ledöntött teteje a görögországi Halkidikí-félszigeten fekvő Néa Potideában 2019. július 11-én. Az előző esti heves jégesők, szélviharok és esőzések miatt legalább hat turista életét vesztette a térségben.
Nyitókép: Jánisz Moisziadisz

Itt a kisbenzinkutasok Orbán Viktorhoz és Hernádi Zsolthoz írt levele

Két írásról van szó, a kormányt is és a nemzeti olajtársaságot is gyors cselekvésre szólítja a Független Benzinkutak Szövetsége. A Mol arra hívja fel a figyelmet, hogy az intézkedés átmeneti, és olyan kutakat érint csak, amelyeknek a vállalat nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel.

Mint az Infostart megírta, a "kisbenzinkutasok" (Független Benzinkutak Szövetsége) sanyarú helyzetükben levelet ígértek Orbán Viktor miniszterelnöknek és Hernádi Zsolt Mol-elnöknek, amelyben arról szándékoztak értesíteni a kormányfőt és a magyar olajtársaság vezetőjét, hogy a magyar üzemagyag-ellátás gyakorlatilag most omlik össze.

A levelet megírták, tartalmáról pedig tájékoztatták az Infostartot is.

Hernádi Zsoltot megdöbbenésükről tájékoztatják, hogy a Mol megszünteti több száz kisbenzinkút üzemanyaggal történő ellátását. Nem fogadják el, hogy az ellátásbiztonságra való hivatkozással nem kapnak benzint, "nem a kényszerű partnerek megélhetése a tét, hanem az ország ellátása" - tisztázzák.

Arra is rámutatnak, hogy a Mol a korábbi tárgyalásokon azt hangoztatta, a társaságnál megvan "a magyar igények szerinti mennyiség biztosítására.

Az FBSZ továbbá figyelmeztet, hogy

az ellátás volt az ársapka egyik alappillére, ezért kérik a Molt, ne hátráljon ki az egyezségből.

A levelet Egri Gábor elnök és Gépész László alelnök.

Ugyanők szignálták az Orbán Viktornak írt levelet is, amelynek az alapvetései a következők:

  • a Mol partnerei százainak nem küld több benzint
  • 258 családi vállalkozás megélhetése kerül veszélybe, a hazai benzinkutak ötödének helyzete kilátástalan lesz
  • közben a Mol nyereségei hatalmasak, mégis semmibe veszi törvényi kötelezettségeit
  • intézkedjen a kormány, hogy ha egy benzinkút kifogy egy üzemanyagtípusból, mást attól még adhasson
  • szabadíítsa fel a kormány a stratégiai tartalékot
  • hosszabbítsa meg a IV. negyedévre a vállalkozássegítő programot, gyorsuljon fel a kifizetés!

A Mol már a kiskutasok első segélykiáltására reagált: "átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel". Az intézkedésre a Mol szerint azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás.

A közlemény szerint 194 viszonteladót érint a változás, ők működtetik a belföldi töltőállomások 10 százalékát, szeptemberben a Moltól a viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének 2,5 százalékát vásárolták meg. A társaság hangsúlyozta, hogy Magyarország működését és ellátását tekintik a legfontosabbnak, a szerződéseiket mindig teljesítik, az ellátási stratégiájukat hetente felülvizsgálják. A Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×