eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Fotó: AVIA, Hosszúhetény
Nyitókép: Fotó: AVIA, Hosszúhetény

Egy, azaz egy liter benzint adnak egy magyar töltőállomáson a hatósági ár miatt

Vannak kisebb kutak, ahol egy nap csak egy litert benzint adnak hatósági áron azután, hogy a Mol korlátozta feléjük az üzemanyagbeszállítást.

Jelentősen korlátozta a 480 forintos, hatósági áras üzemanyagainak forgalmazását az AVIA kúthálózat. Siklóson egy nap alatt, egy autósnak, csak 1 liter benzint adnak el. Másik kútnál pedig azt írták: beszállítónk kizárólag piaci áron biztosítja az ellátásunkat, ezért értelemszerűen mi is csak piaci áron adhatjuk. Itt nem adnak el 480 forintért üzemanyagot.

Ahogy arról korábban az Infostarton is beszámoltunk a "kisbenzinkutasok" (Független Benzinkutak Szövetsége) levelet ígértek Orbán Viktor miniszterelnöknek és Hernádi Zsolt Mol-elnöknek, amelyben arról értesítik a kormányfőt és a magyar olajtársaság vezetőjét, hogy a magyar üzemagyag-ellátás gyakorlatilag most omlik össze. A Mol ugyanis ezeknek a kisebb cégeknek nem szállít.

A magyar olajtársaság szerint:"átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel". Az intézkedésre a Mol szerint azért volt szükség, hogy az ország minden részén fennmaradjon az ellátás.

A Mol azt is megírta szerkesztőségünknek, hogy

"ez az ügyfélkör az összes hazai töltőállomás 10%-át teszi ki,

a Mol-tól pedig szeptemberben a magyar viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének a 2,5%-át vásárolta meg.

Az AVIA egyébként 80 töltőállomáshoz adja a logóját Magyarországon.

A Mol is bevezet korlátozásokat.

A Mol az elmúlt napon arról is tájékoztatta partnereit, hogy már november 18-tól, azaz péntektől korlátozza a tankolást az összes hazai töltőállomásán. Egy korábbi intézkedés tér vissza, azaz normál töltőoszlopon egy tranzakció keretében maximum 50 liter üzemanyagot lehet vásárolni – írja a Vezess.hu.

A gyorstöltő oszlopokon a tankolási limit 100 liter/tranzakció lesz. Ezek a korlátozások csak a Mol benzinkútjaira érvényesek, más hálózatok ennél (akár jóval) alacsonyabb limiteket is bevezethetnek a hatósági áras termékekre.

Az MKFE és a NiT Hungary viszont felhívta a figyelmet arra, hogy 100 liter üzemanyag nem fedezi egy tehergépjármű napi fogyasztását sem. Ennyi gázolajjal legfeljebb 300 kilométert tehetnek meg a kamionok, ez

a szűk hatótáv már veszélyezteti az ellátási lánc stabilitását is.

Az üzemanyagok ára egyébként, tegnap, azaz pénteken csökkent. a holtankoljak.hu adatai szerint 10-10 forinttal. Így a 480 forintos hatósági árak mellett az alábbi piaci árakon tankolhatunk:

  • 95-ös benzin: 667 Ft/liter
  • Gázolaj: 732 Ft/liter
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×