eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Infostart

Oktatásügy - A Kossuth térre vonultak a tüntető pedagógusok, diákok

Zenés tiltakozó eseményen ért véget az oktatás világnapja Budapesten.

Este 7 órára már a Kossuth térre várták a Margit hídi pedagóguspárti tüntetés résztvevőit az oktatás világnapján.

A helyszínen több ezer ember követelt a tanároknak méltó béreket, szabad oktatást, emberhez méltó bánásmódot a kormányzat részéről, illetve a napokban a tiltakozó akciók miatt elbocsátott tanárok visszavételét állásukba.

A Kossuth téren nem állt meg a metró a sokaság mérete miatt.

A Tanítanék Mozgalom két elhangzott követelése:

  1. állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát
  2. rendezzék a munkakörülményeiket.

A teret megtöltő tömeg előtt Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom alapítója elmondta, évek óta küzdenek az oktatási rendszer megújításáért, és az "arrogáns, párbeszédképtelen hatalommal szemben" állnak ki régóta.

"Mostanra a tanárhiány olyan méreteket öltött, hogy szembe kell néznünk azzal: az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temet mindenkit, tanárt, szülőt, diákokat, a gyerekeket" - hangoztatta Törley Kata.

A Diákok a tanárokért! szervezet képviseletében felszólalók azt követelték, hogy feltételek nélkül helyezzék vissza állásukba a tiltakozásban részt vett és emiatt kirúgott tanárokat. Ezt elsősorban Pintér Sándor belügyminiszternek és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak üzenték.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője szerint elég abból, hogy 12 éve nincs Magyarországon oktatási minisztérium, a kormány nem akar őszintén beszélni az oktatásról és nincs semmiféle érdemi egyeztetés a pedagógusokkal. Pilz szerint mára a tanárok lettek az új ellenség a kormány szemében Brüsszel, Soros György és Gyurcsány Ferenc után.

Az Index tudósítása szerint a tömeg majdnem a Jászai Mari térig ért.

A nap korábbi menetrendjét és Margit hídi eseményeit, valamint országos történéseit itt olvashatja.

Az Adom diákmozgalom képviselője bejelentette, hogy a pedagógusok helyzetének rendezése érdekében a következő hasonló rendezvényt október 23-án délután 4 órára hirdetik meg Budapesten a Széchenyi térre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×