INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

pedagógus

sztrájk

pdsz

nagy erzsébet

Pedagógussztrájk - Lehetséges, hogy még ennél is nagyobb erőt kell mutatni

Pedagógussztrájk - "Lehetséges, hogy még ennél is nagyobb erőt kell mutatni"

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Sikeresnek nevezte a szerdai sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Nagy Erzsébet az InfoRádiónak azt mondta, hogy bőven 20 ezer fő feletti volt a sztrájkban részt vevők száma. 

Pontos adatok még nincsenek, a PDSZ viszont a tendenciákból azt szűri le, hogy nagyon sokan gyűjtik is az adatokat, egy idő lesz, mire a végleges, igen magasnak tűnő számokkal elő tudnak állni.

"Ez a sztrájk nagyjából a tavaszi jó napokkal azonos számokat fog mutatni, bőven 20 ezer fő fölötti résztvevővel" - mondta az InfoRádióban a szerdai oktatás világnapi akcióról Nagy Erzsébet, a szakszervezet ügyvivője.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy létszámadatokat gyűjtenek, nem személyes adatokat, ám megjegyezte, fantasztikus és megható volt látni, hogy a pedagógusok mellett a diákok és a szüleik is milyen odaadással támogatták az akciót.

Hogy a budapesti részvétel jelentős volt, az kiderült, de hogy vidéken a kisebb településeken mi történt szerdán, arról talán kevesebbet tudni.

"Azt lehet látni, hogy

országosan nagyon eltérő volt a részvétel,

vannak megyék, ahonnan vagy nem érkeznek kellő számban adatok, vagy kisebb volt a részvétel. Ilyen például Somogy megye. De tény, hogy nagyobb településeken nagyobb volt a részvétel, jobban tudtak egymásról a résztvevők. De azért jönnek kistelepülésekről is adatok."

Nagy Erzsébet aláhúzta, maga a sztrájk már szeptember eleje óta tart, elismerve, hogy eddig talán nem volt eléggé látható.

"A kiemelt napok viszont ezt a szerepet is betöltik, fantasztikus volt a budapesti eseménysorozat a több kilométeres élőlánccal. Ugyanígy a hídfoglalás is, soha ennyi ember nem lepte még el a Margit hidat, illetve nem voltak ennyien a Parlament előtt, amikor átmentek a koncertre."

Az eredményt tekintve bizakodó, hisz "azzal kezdődött minden, hogy nem kívánta a kormány elismerni a pedagógusok benyújtott igényét és elfogadni a sztrájkkövetelést, ma meg már

eljutottunk odáig, hogy nemcsak, hogy elismerik az igényt, de ez eljutott már az unióig, az EU már kivételt tesz a pedagógus-béremelésekkel is, hiszen korábban nem lehetett ilyen célra fejlesztési pénzt fordítani".

Európában már mindenki tud szerinte arról, hogy hogy áll az ügyük, és Nagy Erzsébet azt gondolja, hogy lassan itthon is "minden szereplő" elismeri a követelések jogosságát.

Lehetségesnek nevezte ugyanakkor, hogy "nagyobb erőt kell mutatni" még az eddigieknél is.

Nyitókép: Bucsy Levente/Infostart

Kapcsolódó hang

Pedagógussztrájk, Nagy Erzsébet (PDSZ)
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018