INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

oktatás

tankerület

karinthy frigyes gimnázium

oktatás

Tüntetők jelenlétében vette át a tankertől figyelmeztető levelét 24 karinthys tanár

Tüntetők jelenlétében vette át a "tankertől" figyelmeztető levelét 24 karinthys tanár

Infostart

Az Üllői úton emiatt állt a forgalom egy ideig. Október 14-én gördülő sztrájkra készülnek az oktatás iskolai szereplői, 23-án szolidaritási diáktüntetés szerveződik.

Olybá tűnik, igaznak bizonyul, amit Nagy Erzsébet PDSZ-ügyvezető az InfoRádiónak csütörtökön nyilatkozott, miszerint az oktatásvilágnapi sztrájknap nem egyedi esemény volt tanári tiltakozásként, hanem egy hangsúlyos sztrájknap a sztrájkidőszakban, és az eddigi - pénteki - események, valamint a további várható tiltakozások sem arra mutatnak, hogy "ne mutatnának erőt" az oktatás (iskolai) szereplői.

Péntek reggel egy Üllői úti, a közlekedést is érintő demonstrációról érkezett hír, abból azonban nem derült ki, hogy ki és miért tüntet: a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára kapott elbocsátásra figyelmeztető levelet előzőleg, miután részt vett a szerdai országos tiltakozó akcióban az oktatás helyzete miatt, de az írást nem vették át az iskolaigazgatótól, inkább személyesen jelentek meg a Mandiner tudósítása szerint a munkáltató Külső-pesti Tankerületi Központnál - jelentős számú diák és néhány ismertebb ellenzéki politikus támogató jelenlétében.

Kiss-Berta Beáta, az iskola tanára a 444-nek nyilatkozva elmondta, személyesen akartak találkozni munkáltatójuk képviselőjével, Rábel Krisztina tankerületi vezetővel. "A csend nem rend" - fogalmazta meg a sztrájk korlátozásával kapcsolatban a tanár.

A megjelent több száz diák és felnőtt "fizessétek ki a tanárainkat" és egyéb rigmusokat skandáltak, majd

a tanárok - Kiss-Berta Beáta állítása szerint civil ruhás rendőrök jelenlétében - találkozhattak Rábel Krisztinával,

az irodába végül kettesével nyertek bebocsátást, a tankerület felvételek készítéséhez és a nyilvánossághoz nem járult hozzá.

"Az éjszaka közepén kapunk levelet, hogy kirúgnak minket, és nem mernek ideállni. Hát hogy képzelik?" - panaszolta az ajtót nyitó férfinak egy, a bebocsátásra váró karinthys tanár.

Kiss-Berta Beáta a levél személyes kézhez vétele után a megjelentek előtt úgy fogalmazott, eddig nem "volt olyan a közeg", hogy ilyen módon is kiálljanak igazukért a tanárok, végül megköszönte, hogy ilyen sokan kiállnak az ügy mellett.

A tanároknak írt munkáltatói - tankerületi - levélben az szerepel, hogy

a munka ismételt fel nem vétele a jog szerint elbocsátást von maga után,

amely a pénteki akció miatt elvileg érvényesül mindazon tanár esetében, akinek órája lett volna péntek reggel.

Az Infostartnak egy bennünket olvasó tanár azt mesélte, hogy fizetési igazolást akart elkérni az iskolájától, mire azt kérdezték tőle, hogy milyen célból; egyszerű adóügyi dologról van szó, de úgy látszik, hogy aggódtak - tette hozzá.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közben

nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, követelve, hogy nevezzen ki az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost,

és ne hivatkozzon a továbbiakban arra, hogy a bérrendezésre várja az Európai Unió hozzájárulását, pénzbeni támogatását, továbbá azzal a válasszal sem elégszik meg, hogy a baloldal és Brüsszel akadályozza a jelentőst béremelést. A levél követeli továbbá a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatát, a közoktatás modernizációját, illetve haladéktalanul kezdődjön meg egy ezzel kapcsolatos átfogó párbeszéd.

A szerdaihoz hasonló, nagyobb szabású oktatásügyi megmozdulás október 14-én, pénteken várható, úgynevezett gördülő sztrájk formájában, azonban hogy ez jogszerű legyen, a részvételt az intézményvezetőknek most péntek délután 4-ig be kell jelenteni.

Az ADOM Diákmozgalom az októberi ünnepre tervez szolidaritási demonstrációt Budapesten, ezt már a Facebookon is meghirdették.

Nyitókép: 444/YouTube

Kapcsolódó hang

Sztrájk - tudósítás a helyszínről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018