INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

sztrájk

pedagógusok szakszervezete

polgári engedetlenség

Országos demonstráció a tanárokért – itt a mai menetrend

Országos demonstráció a tanárokért – itt a mai menetrend

Infostart

Az oktatás világnapján, október 5-én országos sztrájk, élőláncos demonstráció, flashmob, délután hídfoglalás és este koncerttel egybekötött tüntetés is lesz a Kossuth téren.

Szerdán országos pedagógussztrájk lesz, amit eredetileg a két szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete együtt szervezett.

Az utóbbi végül visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre – írja a Telex.hu.

A PDSZ azt javasolja, hogy szerdán mindenhol az országban legyen egységes sztrájk, amihez sok iskola csatlakozott. A PDSZ országos választmányi tagja a portálnak azt írta: náluk eddig 13 ezernél is több pedagógus jelezte a csatlakozását. A részvétel megközelítheti a tavaszi országos sztrájkot, amelyen körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt.

Várhatóan több tanár nem egész nap fog sztrájkolni, hanem a polgári engedetlenséget választja és részt vesz más akciókban.

A tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség nem.

A tanárok mellett a szülők is terveznek akciókat szerdára, így szeretnének szolidaritást vállalni a pedagógusokkal. Reggel a következő demonstrációkat tartják:

  • Budapesten reggel 7-7:20-ig a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál terveznek élőláncot szülők, diákok közösen. A Facebookon azt írják: „Minden szülőt, diákot és együttérző embert várunk fekete ruhában, hogy közösen lépjünk fel a tanárok mellett és a jövőnkért”.
  • Csepelen 7:15-től „Nincs tanár, nincs jövő!” címmel szerveződik szolidaritás a tanárok mellett, a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között szeretnének a résztvevők élőláncot alkotni.
  • Hasonló megmozdulás lesz Szegeden is 7:30-kor, a szegedi SZC Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt, a szervezők azt írják: a cél az, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatásban érintettek nehézségeire, az oktatási rendszer súlyos gondjaira.
  • Budapesten reggel 7:30-kor az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanári karának jelentős része, támogató szülők és diákok vesznek részt egy közös eseményen. A tervek szerint egy nyilatkozatot szeretnének felolvasni az összegyűlt tömegnek, majd képet készítenek.
  • A Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7:45-kor kezdődik az élőlánc, amiben szülők, diákok, tanárok vesznek részt. A terv az, hogy mindenki visz egy vödröt otthonról, ezekkel állják körbe az iskolát fekete ruhában. A vödörrel azt szeretnék kifejezni, hogy az iskola számos terme, folyosója, mellékhelyisége, tanárija évek óta beázik. 8:30-tól egy performance-t terveznek.
  • Budapesten egészen a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncot terveznek a demonstrálók 7:45-9:00 között.

Emellett a portál úgy tudja, a Madách téren is lesz egy flashmob reggel 9 órától. Veszprémben pedig egész nap helyi megmozdulásokra és élőláncra kell számítani. Tervben van még tiltakozás Óbudán, Budaörsön, Sopronban, Budakalászon és a Széll Kálmán téren is.

Délután három óra körül a szakszervezetek fognak petíciót átadni az alapvető jogok biztosának fővárosi és területi hivatalainál, többek között Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen. A szakszervezetek sztrájkot támogató petícióját több mint hetvenezren írták alá.

Hídfoglalás és koncert

Délután ötre a diákok szerveztek hídfoglalást, a Margit-hídon. Az eseménynek 18:50-kor lesz vége, az a résztvevők a tervek szerint együtt vonulnak át a Kossuth térre.

A Parlament elé este hét órára a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom közösen szolidaritási koncerttel egybekötött tüntetést szervezett a pedagógusokért. A koncerten olyan zenészek, zenekarok, művészek és ismert emberek lesznek, akik szívükön viselik a pedagógusok, diákok és mindannyiunk közös jövőjét. Bár az esemény ingyenes, a befolyt adományokból pótolnák többek között a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok kieső bérét.

Eközben Szegeden, a Széchenyi téren is lesz este 6-tól demonstráció, ahol a résztvevők együtt szeretnének kiállni a minőségi oktatásért és a pedagógusok megbecsültségéért.

Nyitókép: Forrás: Facebook/Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018