INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

felvételi ponthatár

egyetemek

főiskola

György László, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

A nyelvtudás lesz fontos és nem a vizsga

Infostart

Októbertől változok az egyetemi, főiskolai felvételi rendszer.

E hónap végéig kell kidolgozni az új felvételi részleteit, bár a rendszer csak két év múlva lép majd életbe - írja a magyarnemzet.hu. A portál szerint nő a felsőoktatási intézmények szabadsága, de egyben a felelőssége is, leendő diákjaik kiválasztásakor.

Komoly változás lesz, hogy már nem kötik nyelvvizsgához a diplomát, ellenben az egyetemeken, főiskolákon olyan nyelvismeretet kell szerezniük a hallgatóknak, amely a szakmai végzettségüknek megfelelő és segíti az elhelyezkedésüket.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azt várja az új rendszertől, hogy anyagi okok ne akadályozzák egy fiatal továbbtanulását sem.

A szervezet sajtófőnöke, Budai Marcell azt mondta: az idő rövidsége miatt valószínűleg több egyetem még mindig az emelt szintű érettségiért, vagy a nyelvvizsgáért ad majd pluszpontot, de az önkéntesség, vagy a felvételi beszélgetésen bemutatott, személyes és szociális készségek is érhetnek többletpontokat, ahogy a munkatapasztalat, vagy az egyéb kompetenciák is.

Az Oktatási Hivatal pedig azt közölte, hogy az első években csak a könnyítéseket lehet bevezetni, amelyekről az egyetemek maguk dönthetnek.

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018