eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
György László, a KIM innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

A nyelvtudás lesz fontos és nem a vizsga

Októbertől változok az egyetemi, főiskolai felvételi rendszer.

E hónap végéig kell kidolgozni az új felvételi részleteit, bár a rendszer csak két év múlva lép majd életbe - írja a magyarnemzet.hu. A portál szerint nő a felsőoktatási intézmények szabadsága, de egyben a felelőssége is, leendő diákjaik kiválasztásakor.

Komoly változás lesz, hogy már nem kötik nyelvvizsgához a diplomát, ellenben az egyetemeken, főiskolákon olyan nyelvismeretet kell szerezniük a hallgatóknak, amely a szakmai végzettségüknek megfelelő és segíti az elhelyezkedésüket.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) azt várja az új rendszertől, hogy anyagi okok ne akadályozzák egy fiatal továbbtanulását sem.

A szervezet sajtófőnöke, Budai Marcell azt mondta: az idő rövidsége miatt valószínűleg több egyetem még mindig az emelt szintű érettségiért, vagy a nyelvvizsgáért ad majd pluszpontot, de az önkéntesség, vagy a felvételi beszélgetésen bemutatott, személyes és szociális készségek is érhetnek többletpontokat, ahogy a munkatapasztalat, vagy az egyéb kompetenciák is.

Az Oktatási Hivatal pedig azt közölte, hogy az első években csak a könnyítéseket lehet bevezetni, amelyekről az egyetemek maguk dönthetnek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×