eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a rendes ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés

Hat ellenzéki párt kezdeményezte, elsősorban a katatörvény miatt. A kormánypártok képviselői nem vesznek részt a tanácskozáson, ezért az nem lesz határozatképes, tehát várhatóan rövid ideig fog tartani.

A rendkívüli ülést a Momentum, a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik kezdeményezte. A katatörvény visszavonásáról, a rezsiemelés eltörléséről, az élelmiszerek drágulásának megfékezéséről, az áfacsökkentésről, a klímabérlet bevezetéséről és egy országos épületszigetelési program elindításáról tárgyalnának - mondta Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője.

"A Momentum kezdeményezte, hogy hívjunk össze egy rendkívüli parlamenti ülést az ellenzéki frakciókkal együtt, azért, hogy a még az összes rendelkezés hatályba lépését megelőzően eltörölhesse a parlament az új katatörvényt. Ezzel egyébként lehetővé tudjuk tenni azt is, hogy az érintettekkel való egyeztetés után egy új alternatívát, egy egyébként elfogadhatóbb katatörvény dolgozunk ki. Olyat, ami nem azonnal, hanem ésszerű időben, mondjuk januárban lép életbe."

Kálmán Olga, a DK frakciójának szóvivője szerint a rezsiemelés visszavonását és egy új, fenntartható rezsicsökkentés kidolgozását akarják elérni.

"Nyugat-Európában is világrekorder lett Magyarország és az Orbán-kormány ezáltal, hiszen más nyugat-európai országokat is lekörözzük ezzel a bizonyos hétszeres gázáremeléssel."

A Fidesz képviselői nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen - közölte a frakció sajtóosztálya.

„Gyurcsány megmondta, hogy újra készülődik, vissza akar térni a hatalomba, és ehhez most ismét össze is terelte az összes kis tagozatát, akik szolgaian azt csinálják, amit Gyurcsány Ferenc mond nekik. Neki készítik elő a terepet" - írta a kormánypárt.

A rendkívüli ülés programtervében napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések, kérdések és általános viták szerepelnek. A válaszadás házszabályi kötelezettsége miatt tehát a kormány néhány államtitkárának vagy miniszterének mindenképpen meg kell jelennie a délután egy órakor kezdődő tanácskozáson. Ám az nem lesz határozatképes, tehát a napirend előtti felszólalások után várhatóan azonnal véget is ér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×