INFORÁDIÓ
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende

parlament

rendkívüli ülés

ellenzék

kata

Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a rendes ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Hat ellenzéki párt kezdeményezte, elsősorban a katatörvény miatt. A kormánypártok képviselői nem vesznek részt a tanácskozáson, ezért az nem lesz határozatképes, tehát várhatóan rövid ideig fog tartani.

A rendkívüli ülést a Momentum, a DK, a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik kezdeményezte. A katatörvény visszavonásáról, a rezsiemelés eltörléséről, az élelmiszerek drágulásának megfékezéséről, az áfacsökkentésről, a klímabérlet bevezetéséről és egy országos épületszigetelési program elindításáról tárgyalnának - mondta Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselője.

"A Momentum kezdeményezte, hogy hívjunk össze egy rendkívüli parlamenti ülést az ellenzéki frakciókkal együtt, azért, hogy a még az összes rendelkezés hatályba lépését megelőzően eltörölhesse a parlament az új katatörvényt. Ezzel egyébként lehetővé tudjuk tenni azt is, hogy az érintettekkel való egyeztetés után egy új alternatívát, egy egyébként elfogadhatóbb katatörvény dolgozunk ki. Olyat, ami nem azonnal, hanem ésszerű időben, mondjuk januárban lép életbe."

Kálmán Olga, a DK frakciójának szóvivője szerint a rezsiemelés visszavonását és egy új, fenntartható rezsicsökkentés kidolgozását akarják elérni.

"Nyugat-Európában is világrekorder lett Magyarország és az Orbán-kormány ezáltal, hiszen más nyugat-európai országokat is lekörözzük ezzel a bizonyos hétszeres gázáremeléssel."

A Fidesz képviselői nem vesznek részt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen - közölte a frakció sajtóosztálya.

„Gyurcsány megmondta, hogy újra készülődik, vissza akar térni a hatalomba, és ehhez most ismét össze is terelte az összes kis tagozatát, akik szolgaian azt csinálják, amit Gyurcsány Ferenc mond nekik. Neki készítik elő a terepet" - írta a kormánypárt.

A rendkívüli ülés programtervében napirend előtti felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések, kérdések és általános viták szerepelnek. A válaszadás házszabályi kötelezettsége miatt tehát a kormány néhány államtitkárának vagy miniszterének mindenképpen meg kell jelennie a délután egy órakor kezdődő tanácskozáson. Ám az nem lesz határozatképes, tehát a napirend előtti felszólalások után várhatóan azonnal véget is ér.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Országgyűlés - rendkívüli ülés
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018