INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

alaptörvény

vármegye

főispán

választás

Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Varga Mihály elmondta, hogy a 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése, ezek azok a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok, amelyeket számokba foglaltak. Mögötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j2).

Már le is zajlott az alaptörvény 11. módosításának vitája

Infostart / MTI

Az alaptörvény tizenegyedik módosításának általános vitájában a nemzetiségi szószóló véleményének ismertetésével és képviselői felszólalásokkal folytatta munkáját kedden délután az Országgyűlés.

Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló a magyarországi nemzetiségek bizottságának álláspontját ismertetve elmondta: a hagyományok tisztelete jegyében támogatják az alaptörvény tizenegyedik módosításának elfogadását.

Hozzászólásában megjegyezte: a rendelet a nemzetiségi önkormányzatok képviselői és elnökei mandátumára nem tartalmaz utalást, és mivel a nemzetiségi jogokat összefoglaló jogszabály a választás napjából vezeti le mind a mandátum tartamát, mind az újonnan megválasztott testület megalakulásának dátumát, ezzel a kérdéssel még foglalkoznia kell a Háznak.

Sebők Éva (Momentum) jelezte: a pártjuk országgyűlési választási listáján is szerepelt határon túli jelölt, 2017-es programjukban pedig a külhoni magyarságnak egy 107-es, a diaszpóra magyarságának pedig egy 108-as egyéni választókerületet szerettek volna létrehozni.

Kovács Zoltán (Fidesz) hangsúlyozva azt, hogy fontos visszatérni a hagyományokhoz, felidézte: amikor korábban kormánymegbízottként dolgozott, az idősek közül sokan a pozícióra a főispán kifejezést ismerték.

Kósa Lajos előterjesztőként a más témákban kibontakozó vitáról azt mondta, az alaptörvény módosításának nem tárgya a lengyel közigazgatási rendszer, a XI. kerületi önkormányzat megbízási szerződése Czeglédy Csabával, a műemlékvédelem, vagy a kastélyfelújítási program.

A javaslat arról szól, hogy

megye helyett vármegye elnevezés lesz, illetve, hogy egy napon szerveznék az önkormányzati és EP-választásokat

- rögzítette.

Zárszavában megjegyezte: sok minden hangzott el, ami nem tartozik ide.

Nem méltányos, hogy Tóth Bertalan (MSZP) vádolja a házelnököt és a miniszterelnököt kommunista szervezetekben való részvétellel, miközben ő az utódpárt képviselője. Az külön méltánytalan, hogy az érintettek távollétében hangzott el. Sem Kövér László, sem Orbán Viktor nem volt kommunizmust építő szervezet tagja - jelentette ki.

A két választás egy napon való tartása átmeneti szabályozás lenne, egyszeri alkalomról van szó, és innentől szinkronban lenne voksolás a hivatali idővel is.

Ugyanakkor felvet kérdéseket: megvan a választás késő tavasszal, kora nyáron és utána van egy

"béna kacsa állapot".

Erre ugyanakkor van tapasztalat, amikor 2014-ben változott a képviselői jogállás, volt egy átmeneti időszak a polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők esetében. Ezalatt nem volt tömeges visszaélés az önkormányzatoknál - idézte fel.

Lehet gondolkodni valamilyen átmeneti rendelkezésen a helyzet rendezése érdekében, de semmiképpen nem az alaptörvényben - jelezte.

A vármegye elnevezés inkább ízlésbeli, hagyományőrző dolog, s szerinte ezen nem vesznek össze, ez nem okoz akkora vihart.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018