eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk
Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanárnő a középszintű írásbeli matematika érettségi vizsgán a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban 2022. május 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Már az EU is felfigyelt az aggasztó magyarországi tanárhiányra

Egyre súlyosabb a tanárhiány Magyarországon az Európai Bizottság friss jelentése szerint is. A dokumentum arra is rámutat, hogy a magyar tanárok fizetése a legalacsonyabb az unióban, miközben az ő terhelésük a legnagyobb.

Több tantárgy, például a matematika, a természettudományok és az idegen nyelv területén sincs elég szaktanár Magyarországon – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

A magyar tanárok fizetése a legalacsonyabb

az Európai Unió OECD-tagállamai között, a diplomások átlagfizetésének mindössze 58-55 százalékával egyenlő.

Eközben a magyar pedagógusok óraszáma a legmagasabb Európában, és elegendő segítő személyzet hiányában sokuknak nem tanári feladatokat is el kell látnia – mutat rá a dokumentum.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint épp a túlterheltség és az alacsony fizetések miatt van pedagógushiány.

"Az anyagi feltétel biztosan hatással van a helyzetre. Ha megemelnék a bért, az elsősorban a pályaelhagyást tudná megakadályozni. A második legfontosabb viszont egyértelműen a munkateher. Az elmúlt két évben a Covid miatt nagyon sok hiányzó volt, őket helyettesíteni kellett, és az az óraszám, ami korábban 22-26 óra volt, ez már bőven 26 körül van" – ecsetelte.

Az elmúlt időszakban több magyar kutatás is a bizottsági jelentés megállapításaira jutott.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaságtudományi Intézetének felmérése szerint például négy év alatt a korábbi szint két-háromszorosára emelkedett az iskolákban az egyes tantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya: 2020-ban az általános iskolákban már az összes szakos tárgyat oktatók 7 százaléka ilyen pedagógus volt.

A T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ elemzése szerint ráadásul elöregszik a pedagógusszakma, a tanárok közel fele 50 évesnél idősebb, és mindössze csak 5 százalékuk fiatalabb 30 évesnél.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint már nem elég az azonnali bérrendezés sem, hogy vonzóvá tegyék a fiataloknak a tanári pályát.

"A diplomás átlagkeresetekhez fel kell zárkóztatni a pedagógusok fizetését.

A másik, hogy a tanárképzést drasztikusan át kell alakítani, de nem úgy, ahogy most történik, hogy a követelményszintet lejjebb visszük; tartalmi megújításra van szükség. A harmadik a pályakezdők segítése a lakáshoz jutásban."

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének friss felmérése is azt mutatja, hogy súlyos a tanárhiány. Az iskolák 82 százalékában tapasztaltak tartós, azaz két hónapon túli szakemberhiányt, leginkább közismereti tantárgyakat oktató pedagógusokat keresnek, de takarítóból, nyelvtanárból, gyógypedagógusból és iskolapszichológusból sincs elég.

A probléma pedig nemcsak vidéken jelentkezik, Budapesten például az országos átlag fölött számoltak be huzamosabb ideje tartó tanítóhiányról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×