eur:
393.36
usd:
367.69
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt (j) beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Balról Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rogán Antal meghallgatásán elárulta: új feladatot kap az eddigi kormányszóvivő

A miniszterjelölt parlamenti bizottsági meghallgatásán részletesen megindokolta, miért kerültek a felügyelete alá a titkosszolgálatok a belügytől.

A következő évtized legnagyobb kihívása az orosz-ukrán háború, a legfontosabb feladat pedig Magyarország szuverenitásának védelme, ennek biztosításáért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat bevonják a kormányzati központba - mondta Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén szerdán Budapesten a távirati iroda tudósítása szerint.

Rogán Antal meghallgatásán kiemelte, a háború veszélyt jelent a fizikai, az anyagi és az energiabiztonságra is, ezért közelebb hozzák a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat a kormányzati központhoz, és világos elvárásokat is megfogalmaznak velük szemben.

Mint mondta, elsődleges feladatuk Magyarország nemzeti szuverenitásának, a magyar embereknek, a gazdaságnak és az energiaellátásnak a védelme. Elvárás továbbá, hogy tartsák tiszteletben a magyar emberek április 3-án meghozott döntését, azaz mindent tegyenek meg azért, hogy Magyarország ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba, valamint legyenek tekintettel az ország szövetségi rendjére - mondta el a miniszterjelölt.

A Népszava tudósítása szerint Rogán Antal azzal magyarázta a tárcájánál történő "hatalomkoncentrációt", hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vált a kormányfő kizárólagos munkaszervezeti egységévé, ahová egy sor feladat - így a programiroda, a politikai koordináció, a kommunikációs feladatok, a digitális fejlesztés, a Központi Statisztikai Hivatal, az elektronikus hírközlés médiaszabályozás, a Nemzeti Koncessziós Hivatal vagy éppen

a várhatóan Szentkirályi Alexandra vezetésével felálló országmárka-építési központ

- mellé most bekerült a a polgári hírszerzés, nemzetbiztonság.

Rogán Antal szerint ez a modell elterjedt a nyugati világban, így Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben is közvetlenül a miniszterelnök alá rendelték a titkosszolgálatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×