eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Rusvai Miklós: rossz stratégiát választott Kína

Először jelentettek koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálozásokat Sanghajból azóta, hogy a várost múlt hónapban többször is lezárták a legújabb járványhullám megfékezésére; a hivatalos adatok szerint három idős beteg hunyt el. Kína továbbra is a zéró Covid-stratégiát alkalmazza. Rusvai Miklós víruskutató szerint azonban ez hibás.

Rusvai Miklós szavai szerint most inkább a kínaiak vannak „követő módban” Európa mögött. Ugyanakkor nem elfelejtendő, hogy a világ legnépesebb országában eddig még nem volt valódi koronavírus-járványhullám. Legfeljebb nagyon szórványos esetek történtek, amelyek miatt akár egy tizenötmilliós város is képesek voltak lezárni, tesztelve a teljes lakosságát. Mindezzel ugyan tökéletesen lokalizálni tudták a fertőzötteket, viszont nem alakulhatott ki igazi átfertőződéses, lakossági- vagy nyájimmunitás a kelet-ázsiai országban – hívta fel a figyelmet a víruskutató.

A fentiekkel ellentétben Európában tulajdonképpen az első hullám idején sikerült az azonnali, „tökéletes” zárás, illetve lokalizálás, azóta sem. Sőt, az utolsó fél év során az volt látható, hogy az országok lényegében „ráengedték” a lakosságra az omikron variánst, amivel mindenki szert tehetett bizonyos mértékű – átfertőződéses – védelemre – emlékeztetett a szakértő, megismételve, hogy Kínában viszont csak vakcinázták a lakosságot – nem százszázalékos mértékben –, miközben továbbra is a Covid elleni zéró tolerancia van életben, ami Rusvai Miklós meglátása szerint – amellett, hogy gazdaságilag rendívül megterhelő –, hosszú távon nem megfelelő stratégia, hiszen az omikron és alváltozatai lappangva, szinte tünetmentesen terjednek, és mire az első esetet felfedezik, már rég szétterjedhetett a betegség.

Amit a közeljövőt illeti, a víruskutató arra számít, hogy a koronavírus a nyárra el fog tűnni Európa-szerte, legalábbis látszólag,

és majd csak az ősszel tér csak vissza, a légzőszervi megbetegedések szezonjában. Az viszont már most látható, hogy kevesebb súlyos beteget és halottat hagy maga után az omikron változtat, mint az influenza, tehát már „túlszelídülte” – jegyezte meg Rusvai Miklós, azt remélve, hogy őszre már igazi náthavírus lesz a Covid, ami csak felső légúti megbetegedést okoz: átmeneti orrfolyást, hőemelkedést, torokfájást. „De lélegeztetőgépre nem küld senkit, és nem fog megölni senkit” – emelte ki. Kérdés, hogy milyen mutánsok alakulnak ki.

Mint ismert, a háziorvosok számára nem végez több PCR-tesztet az Országos Mentőszolgálat. A hírrel kapcsoltban a víruskutató úgy fogalmazott: abszolút logikus döntés, amivel járványtanilag egyet lehet érteni, hiszen a fertőzések jellege és súlyossága nem indokolja a korábbi szigort.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×