eur:
395.44
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Koronavírus-tesztelésre váró, védőmaszkot viselő emberek Peking üzleti negyedében 2022. április 25-én. A kínai főváros egyes részein tömeges tesztelést kezdtek meg, miután 23-án 21 új esetet azonosítottak. Minthogy az új esetek egy részét a város fontos üzleti központjának számító, keleti Csaojang kerületben azonosították, a kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben vetik alá nukleinsavas vírustesztelésnek.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Kína így próbálja ellensúlyozni gazdaságbénító Covid-intézkedéseit

A zéró stratégiából továbbra sem engedne a Kínai Kommunista Párt.

A Kínát vezető Kínai Kommunista Párt legfelső politikai döntéshozó testülete pénteki, negyedéves ülésén intézkedéseket ígért a koronavírus-járvány megfékezését célzó, szigorú korlátozó intézkedések gazdaságbénító hatásainak ellensúlyozására.

A 25 tagból álló Politbüro, élén Hszi Csin-ping kínai elnökkel egyebek mellett a már kidolgozott adócsökkentések gyorsabb gyakorlatba ültetését, továbbá új, monetáris politikai eszközök és hatékony beruházások alkalmazását, valamint a gazdaságszabályozó politikák finomítását tűzte ki – derült ki az ülésről kiadott hivatalos közleményből.

A belföldi kereslet bővítése mellett a beruházások ösztönzésére, valamint az infrastruktúrafejlesztés gyorsítására tettek ígéretet az akadálytalan szállítmányozás és logisztika, valamint az ellátási lánc biztosítása érdekében.

Kína legfelsőbb vezetői mindazonáltal elkötelezettek maradtak a járvány megfékezése mellett, hangsúlyozva a fertőzés külföldről történő behurcolásának, illetve a belföldi esetek kialakulásának megelőzését. A járványkezelést illetően

a „dinamikus zéró Covid” néven emlegetett stratégia alkalmazása mellett foglaltak változatlanul állást,

hozzátéve, hogy az emberek életének védelme mellett az intézkedések gazdaságra és társadalomra kifejtett hatását a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni.

A közlemény szerint a világjárvány mellett az ukrajnai válság is növelte a kockázatokat és kihívásokat, Kína gazdasági növekedése pedig egyre bizonytalanabbá válik.

A kínai parlament az idén 5,5 százalékos növekedést tűzött ki, ám az országot az elmúlt hónapokban sújtó, újabb járványhullám miatti, drákói intézkedések fényében több nemzetközi szervezet rontotta előrejelzését Kína idei gazdasági teljesítményére vonatkozóan. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kínai bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékos idei növekedésére számít, míg az ING a korábbi, 5,0 százalékos éves növekedést valószínűsítő előrejelzését 4,0 százalékra csökkentette.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel próbálkoznak az amerikai tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Ezt követően az amerikai tőzsdék emelkedéssel próbálkoznak a Dow vezetésével. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×