eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Forrás: Facebook

„Más már nincs, csak a tanítás öröme, amit veszíthetünk” – Engedetlenségi mozgalom

Fővárosi intézmények mellett dunakeszi, szombathelyi és szigetmonostori tanárok is csatlakoztak az akcióhoz. Érdeklődésünkre a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tiltakozó pedagógusa azt mondta, nincs más eszköz a kezükben, már „minden mindegy”.

Második hete folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók az iskolákban, miután egy február 11-én megjelent kormányrendelet ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát.

Hétfőn vidéken

  • a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium,
  • a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola és
  • a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola

tanárai csatlakoztak az akcióhoz.

Budapesten

  • a Leövey Klára Gimnázium,
  • a BGSZC II. Rákoczi Ferenc Technikum,
  • a Fekete István Általános Iskola,
  • a Corvin Mátyás Gimnázium és
  • a Kempelen Farkas Gimnázium

tanárai döntöttek hétfőn a polgári engedetlenség mellett.

A budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium volt diákjai pedig közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat a tanárok mellett.

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban végül 31 pedagógusa, a nevelőtestület több mint fele nem vette fel a munkát hétfőn – mondta el érdeklődésünkre Békésiné Kitka Anikó, az iskola egyik pedagógusa. Döntésüket azzal indokolják, hogy nincs más eszköz a kezükben, miután az említett rendelet ellehetetlenítette a jogszerű sztrájkot, illetve abban a formában, ahogyan azt tervezték – magyarázta a tanár, aki szerint a „minden mindegy” kifejezés tökéletesen illik a mostani helyzetre, mert nincs veszteni valójuk. Hozzátette: ha esetleg néhányuktól, akár mindenkitől, aki részt vesz az engedetlenségben, megválnának, az egyetlen,

amit veszíthetnek, a tanítás öröme, „más már nincs”.

Békésiné Kitka Anikó szerint a január 31-i sztrájkkal kapcsolatban megfogalmazottak továbbra is irányadóak: nagyobb megbecsültséget szeretnének mind anyagilag, mind pedig morálisan, illetve azt, hogy a gyerekek évek óta tartó leterheltsége, már ami a tananyagot illeti, csökkenjen. Mint mondta, érzésük szerint, ami szakmai kérdés lenne, azt nem egyeztetik azokkal, akik ezekre érdemi válaszokkal szolgálhatnának.

A hétfői tanítással kapcsolatban elmondta, hogy azok a tanárok, akik mégis felvették a munkát, összevont órákat tartanak, ami a gyakorlatban felügyeleti ellátást jelent, nem pedig normális tanítási órákat. De minden diáknak, illetve osztálynak van felügyelete – ismételte meg. Békésiné Kitka Anikó szavai szerint a kicsik nem nagyon értik a helyzetet, a felsőbb évesek érdeklődnek a helyzet iránt, a szülők részéről pedig rengeteg a pozitív visszajelzés.

Így folytatódott hétfőn a polgári engedetlenség

A Zrínyi Ilona Általános Iskola 22 tanára már pénteken jelezte a Telexnek, hogy csatlakozni fognak a polgári engedetlenséghez, leszögezve, hogy a megmozdulásuk teljesen politikamentes.

A Zöldsziget Körzeti Általános Iskola tanárai közül kilencen éltek a polgári engedetlenség eszközével, míg a Leövey Klára Gimnázium 33 tanára nem vette fel a munkát hétfőn a körülbelül 70 fős tanári karból. A tiltakozást szervező tanár úgy fogalmazott: a kormány rendelete a látható és észrevehető tiltakozás lehetőségét is elvette tőlük, ezért nagy lépésnek érzi ezt a kiállásukat.

A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumból 16 tanár vesz részt a tiltakozásban. Az egyik pedagógus szerint egy szakképzési iskolában ez nagyon jó számnak tekinthető. A Fekete István Általános Iskolában négyen kezdték meg a tiltakozást, ők a munkaidő 50 százalékában fognak „engedetlenkedni”.

A Corvin Mátyás Gimnázium 16 tanára vesz részt az engedetlenségben 8:30 és 14:30 között. A Kempelen Farkas Gimnáziumból – egy szülő információja szerint – az 50 fős tanári karból 42-en csatlakoztak a polgári engedetlenséghez – olvasható mások mellett a Telexen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×