eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Facebook/Pedagógusok Demokratikus Szervezete

Terjed a kormány szerint törvénytelen tanártiltakozás

Egyre több iskola munkatársai csatlakoznak polgári engedetlenség keretei között a tanári tiltakozáshoz az alacsony bérek és a kizsigerelés ellen. A kormány nem szeretné, ha a pedagógusok így "avatkoznának be a választásokba".

Polgári engedetlenség keretében pénteken már négy gimnázium tanárai nem dolgoznak, tiltakozásul a kormány által meghozott sztrájkrendelet ellen - derül ki a hvg.hu összeállításából. A négy gimnáziumból három budapesti (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Berzsenyi Dániel Gimnázium, Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola), egy miskolci (Földes Ferenc Gimnázium).

A Scheiber-iskola 47 munkatársa írta alá kapcsolódó nyilatkozatát, amelyben nyomatékosítják, nem irányul a kollégák vagy a tanítványok ellen az akció, hanem éppen az érdeküket kívánják képviselni "alapjoguk" gyakorlásával.

"A kormány rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben

a veszélyhelyzet nem vonatkozik például a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül, tömegesen"

- húzza alá a levél, amely hangsúlyozza azt is, hogy a tanárok

  • túlterheltek
  • megalázó pénzért dolgoznak
  • egyre kevesebben vannak, a kar elöregszik
  • kezében nem maradt már más eszköz, csak a sztrájk.

Hétfőn egy kőbányai iskolában indította az egy napos sztrájkot 12 tanár, kedden a Kölcseyben nem tanítottak 17-en, szerdán pedig a budaörsi Illyésben volt sztrájk, 50 munkatárs részvételével - utóbbi igazgatója "meghatódott" a létszámon az InfoRádiónak nyilatkozva.

"Igazából

azon viccelődtünk, hogy az Aldiban meg a Lidlben egymás elől fogjuk elvenni a helyeket...

de mindannyian a pályán szeretnénk maradni" - fogalmazott Tollner József.

Budapesten csütörtökön három iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenségi mozgalomhoz.

A kormány álláspontja

A kormány "érti és jogosnak tartja" a pedagógusok igényeit, ezért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón már egy 30 százalékos béremelés lehetőségéről beszélt úgy, hogy akár ebből több is lehetne. Ennek érdekében szívesen tárgyalnak a pedagógusokkal, de azt kérik, "a jogszabályokat mindenki tartsa be".

"A polgári engedetlenség fogalmilag jogellenes, a sztrájkról pedig bíróság mondta ki, hogy jogellenes volt.

Azt viszont veszélyesnek tartjuk, ha nem a szülők és a gyermekek érdekeit nézik a pedagógusok, és az sem helyes, ha a következő generációt oktatók a jogszabályokat nem tartják be" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette, szívesen tárgyalna a pedagógusokkal, de ha valaki március második felére sztrájkot hirdet, az olyan, mintha a választásokba akarna beavatkozni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×