eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola/Facebook

Van, ahol a szülők a tanárokkal együtt tiltakoznak

Kedden is folytatódott a tanárok polgári engedetlenségi akciója. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusuk akkor nem tettek semmit, amikor a Gyurcsány–Bajnai-kormány elvette a 13. havi fizetésüket. A tárca azt kéri tanároktól, hogy legyenek tekintettel a gyermekekre és a szülőkre.

Kedden is több vidéki és fővárosi iskolában folytatódott a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója. Csatlakozott például a pécsi Leövey Klára Gimnázium, a budapesti a Móricz Zsigmond és Ady Endre Gimnázium, illetve a miskolci Herman Ottó Gimnázium is. Utóbbi intézmény tanárai az Eduline-hoz eljuttatott nyilatkozatukban azt írták, hogy hat évvel ezelőtt többször is felhívták a figyelmet az oktatás „siralmas helyzetére”, a „korszerűtlen, túlzsúfolt, azóta több tantárgyból további lexikális ismerettel felduzzasztott tananyagra, ami gyermekeinket értelmetlenül túlterheli, ugyanakkor munkaerőpiaci esélyeiket rontja”.

A fővárosi Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában 20-an, a tanárok mintegy kétharmada nem vette fel a munkát. Kincses Edit, az iskola pedagógusa azt mondta: kedd reggel nemcsak ők, hanem több szülő is demonstrációt tartott, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat iskolájuk, valamint minden magyarországi pedagógus iránt, akik “nem félnek tenni” és kiállnak önmagukért és a gyerekek jövőjéért.

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanárai a Hvg.hu-nak (is) eljuttatott nyilatkozatukban azt írták, hogy hisznek abban, „hogy polgári demokráciában a választott hatalom és a kormányzottak valós problémákról történő egyeztetése vezet megoldásokhoz. Az egyeztetések sikertelensége után a következő lépés a sztrájk lehetősége olyan feltételek mellett, amelyek biztosítják, hogy a munkabeszüntetésnek a társadalom számára is érzékelhető következményei legyenek. A rendelet ezt a lehetőséget veszi el tőlünk”.

A Népszava összesítése szerint február 14-e óta már több mint 40 intézményben került sor munkabeszüntetésre. Hozzáteszik, hogy a polgári engedetlenségi akciók szerdán további intézményekben folytatódnak.

Polgári engedetlenségben résztvevő iskolák február 22-én:

  • Herman Ottó Gimnázium, Miskolc, 37 fő
  • Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 30 fő
  • Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest, 21 fő
  • Ady Endre Gimnázium, Budapest, 31 fő
  • Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, Budapest, 20 fő
  • Szent István Gimnázium, Budapest, 22 fő
  • Leőwey Klára Gimnázium, Pécs, 2 fő
  • Beethoven Általános Iskola, Martonvásár, 10 fő
  • Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét, 23 fő
  • Bolyai János Gimnázium, Kecskemét, 23 fő
  • Andrássy Gyula Általános Iskola, Vecsés, 4 fő
  • Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 30 fő
  • Madách Imre Gimnázium, Vác, 30 fő
  • Kosztolányi Dezső Gimnázium, Budapest, 24 fő
  • Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, Budapest, 23 fő
  • József Attila Gimnázium, Budapest, 23 fő
  • Pólya György Általános Iskola, Tatabánya, 34 fő

A polgári engedetlenségi akciók második hete zajlanak a kormány február 11-én elfogadott rendelete miatt. Ebben kikötik, hogy sztrájk esetén reggel 7 és 16 óra, általános iskolákban 17 óra, óvodákban pedig 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre – ellehetetlenítve a tanárok szerint a március 16-ra tervezett pedagógussztrájkot és a munkabeszüntetéshez való alapjogukat.

Alkotmányjogi panasz

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jelezte: a március 16-ára, a Pedagógusok Szakszervezetével közösen meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezése folytatódik, azt nem függesztették fel a kormányrendelet hatására sem. Az elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban bírósághoz fordultak, mert azt nem tudják elfogadni, hogy a tanároknak sztrájk közben is tanítaniuk kelljen, ahogy azt a kormány szeretné. A Népszava információi szerint a kormánynak február 22-éig kell ellenajánlatot benyújtania a bíróságra.

A szakszervezetek kedden alkotmányjogi panaszt is benyújtottak, abban bízva, hogy az Alkotmánybíróság mihamarabb megsemmisíti a sztrájkot ellehetetlenítő, alaptörvénysértő rendeletet. „A cél továbbra is jelentős béremeléssel és a munkaterhek csökkentésével a fokozódó és immár tragikus mértéket öltött szakemberhiány enyhítése, hosszú távon mindenki számára elérhető, használható tudást biztosító oktatás és színvonalas óvodai nevelés biztosítása” – írták.

Emmi: legyenek tekintettel a gyerekekre

Megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma a polgári engedetlenségi megmozdulásokkal kapcsolatban azt írta: a tanárok akkor amikor a Gyurcsány–Bajnai-kormány elvette a pedagógusok 13. havi fizetését, akkor nem tettek semmit. A tárca szerint a jogszerűtlen akciók a gyerekek és a szülők érdekét is sértik, a járvány és a sok hiányzás miatt így is sok teher hárult rájuk. Ezért arra kérik a pedagógusokat, hogy legyenek tekintettel a gyermekekre és a szülőkre.

A polgári engedetlenségi akcióhoz csatlakozó pedagógusokkal tanárszakos hallgatók is szolidaritást vállaltak. Az erről szóló nyilatkozatot eddig csaknem 900-an írták alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×