eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én. A háttérben Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (b-j). Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde, valamivel több mint 20 ezren vettek részt a hétfői figyelmeztető sztrájkban.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

B tervük is van a sztrájkra készülő pedagógusoknak

Nem vezetett eredményre az Emberi Erőforrások Minisztériumában a pedagógus-szakszervezetek szerdai sztrájktárgyalása.

Egy tapodtat sem jutottak előrébb az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott szerdai sztrájktárgyalás során - mondta érdeklődésünkre Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

„Mindenképpen felhívom a kollégák figyelmét: a sztrájk, amit március 16-ától hirdettünk, az meg fog valósulni. Kérem a kollegákat, az oktatásban dolgozókat, hogy készüljenek, mert az eljárás, amely gyakorlatilag az alapjogunkat korlátozza, miszerint a sztrájk megtartásának feltétele a még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás a kormányoldallal, ezt nem tette lehetővé, nem biztosította számunkra a partner, hanem egyszerűen egy rendeletet hozott. Ezzel egyoldalúan megszegte a sztrájktörvénynek a vonatkozó részét” – fejtette ki az érdekképviseleti vezető.

Kiemelte: biztosítják a pedagógusoknak azt, hogy jogszerű legyen a sztrájk. Van B forgatókönyvük is, de ezt nem szeretnék még nyilvánosságra hozni, hiszen szerinte látható, hogy a kormány egyik éjszakáról a másikra rendeletet alkot, és innentől kezdve ellehetetlenítené a jogszerűségét a március 16-ától meghirdetett sztrájknak.

„Bírósághoz fordultunk, Alkotmánybírósághoz fordulunk, sőt nemzetközi színtérre is kivisszük ezt a problémát. Azt gondolom, hogy

a jogszerűség érdekében minden jogi lépést megteszünk”

– mondta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón elismerte, hogy jogos az oktatásban dolgozók bérkövetelése.

„Valóban, ahhoz képest, hogy milyen mértékben nőttek az elmúlt években a bérek Magyarországon, ettől elmaradt a pedagógusbérek emelése, és jó lenne, ha a pedagógusok ettől többet tudnának keresni. Ezért jelentettük be már most, hogy legalább 30 százalékos emelést tudunk biztosítani.

Szeretnénk ennél többet is, és éppen ezért szívesen tárgyalunk a pedagógusokkal.

Azt kérjük a jogszabályokat mindenki tartsa be” – fejtette ki.

Gulyás Gergely azt mondta: azt viszont veszélyesnek tartja a kormány, ha nem a szülők és a gyermekek érdekeit nézik a pedagógusok, vagy az akarat érvényesítésnek olyan formáját választják, amely ellentétes a szülők és gyermekek érdekeivel. Azt sem helyes, ha olyanok oktatják a következő generációt, akik a jogszabályokat nem tartják be.

„Mi szívesen tárgyalunk a pedagógusokkal. Örülnénk, hogyha előbbre jutnánk, de azért március második felére sztrájkot hirdetni, az úgy tűnik, az érdekképviseleti szervek részéről, és nem a tanárok részéről, mintha valaki a választásokba akarna beavatkozni. Ez is lehet, csak akkor ezt egy politikai akcióként kell kezelni” – emelte ki.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a mostani sztrájktárgyaláson nem tűzték ki a következő egyeztetés időpontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×