eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én. A háttérben Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a PSZ alelnökei és Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi elnöke (b-j). Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde, valamivel több mint 20 ezren vettek részt a hétfői figyelmeztető sztrájkban.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Fővárosi Ítélőtábla: jogellenes volt a pedagógussztrájk

A másodfokú bíróság megváltoztatta az eredeti döntést a munkabeszüntetés jogszerűségéről.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2022. február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt – közölte az ítélőtábla.

A pedagógus-szakszervezetek 2022. január 31. napjára kétórás, míg ennek eredménytelensége esetére 2022. március 16-tól határozatlan időtartamú sztrájkot hirdettek, de nem tudtak megállapodni az állammal a még elégséges szolgáltatásokról, ezért kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez a még elégséges szolgáltatások megállapítása iránt. Ezzel egyidejűleg az állam a sztrájk jogellenességére vonatkozó viszontkérelmet is előterjesztett, mert szerinte a meghirdetett teljes sztrájk jogellenes, tekintettel a járványügyi helyzetre.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a január 31-i kétórás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában. Ez ellen érkezett fellebbezés.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt. A bírósági közlemény szerint ezt azzal indokolta, hogy a sztrájtörvény értelmében az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. A még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit vagy törvény állapítja meg, vagy ennek hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell róla megállapodni vagy munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának kell megállapítania a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.

Mivel a szakszervezetek tudtak arról, hogy a sztrájk megtartásának időpontjában sem megállapodás, sem jogerős bírósági döntés nem volt a még elégséges szolgáltatás tárgyában, így az általuk ennek hiányában megtartott sztrájk jogellenes – áll a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésének indokolásában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×