eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Hétfői sztrájk: a minisztérium szerint hiányzásnak számít, ha a gyerek nem megy iskolába

Az Emmi újabb nyilatkozatban tudatta, hogy álláspontja szerint a munkabeszüntetés nem tartható meg jogszerűen, a két érdekképviselet szerint viszont a minisztérium jogellenessen állítja ezt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma újabb közleményben erősítette meg, hogy törvénytelennek tartja a pedagógusok hétfőre tervezett sztrájkját. Azzal érvelnek, hogy bíróság első fokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős. Azt írták, hogy "a Sztrájktv. 4. § (3) bekezdése alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn."

Ismét felszólították a szakszervezeteket, hogy a hétfői sztrájkot halasszák el, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre.

Az EMMI közölte:mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük,

a távollét hiányzásnak számít.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) újabb közös közleményében továbbra is arra bíztatja az oktatásban dolgozókat, hogy szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot!

Szerintük a bíróság pénteki döntésének 5 napon belüli megtámadása (jogorvoslati határidő), csak a még elégséges szolgáltatás módjára és mértékére vonatkozhat, mert ez volt az eljárás tárgya.

A két érdekképviselet azt írta: "a kormány arra kényszeríti a tankerületi központok igazgatóin keresztül az intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről."

A pedagógusoktól azt kérik, hogy minden utasítást kérjenek írásban és ne hagyják magukat megfélemlíteni, a szülőktől pedig azt, hogy figyeljék a szakszervezetek felületeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×