eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Befutottak az első számok a pedagógussztrájk részvételi arányáról

A szakszervezetek szerint több mint húszezer pedagógus sztrájkolt. Az Emmi szerint a pedagógusok ötöde vett részt a figyelmeztető megmozdulásban.

Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban – közölte hétfő délután a sztrájkot szervező két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ).

Előzetesen kétszer ennyien jelezték részvételüket. A szakszervezetek szerint azért vettek végül részt kevesebben a sztrájkban, mert a "megfélemlítés" miatt sokan elálltak a sztrájktól, valamint sokan covidosok lettek.

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa azt mondta: a résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy nagy baj van az oktatásban, mert ha így folytatódik, akkor nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket, "a gyerekeinknek nem lesz jövőjük, ennek a társadalomnak nem lesz holnapja".

Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke arról beszélt a szakszervezetek sajtótájékoztatóján, hogy a kormányzat által kilátásba helyezett retorziók sokakat elijesztettek a sztrájktól. "Voltak olyan intézmények, ahova egész delegációk vonultak ki a tankerülettől, hogy el se kezdjék vagy fejezzék be a sztrájkot. Vagy pedig kimentek megfigyelők, és folyamatosan arra próbálták őket rávenni, hogy a sztrájkot hagyják abba és menjenek be a termekbe tanítani. Elképesztő nyomást gyakorolt a kormány a szülőkre és a pedagógusokra, hogy ez a sztrájk ne valósuljon meg" – mondta. Sokan fenyegetőnek értékelték a retorziókról szóló közléseket, valamint a tankerületnek – mint munkáltatói jogkör gyakorlójának – a kivonulását.

Minden iskolában minden gyereket elláttak, felügyeltek a sztrájk alatt, és a tanárok tízkor azonnal beálltak tanítani – közölték. A hétfői figyelmeztető sztrájk után az általános munkabeszüntetést március 16-ra tervezik, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a követeléseikről.

A kormányzat nem adott be fellebbezést a sztrájk végeztéig, 10 óráig a pénteki bírósági döntés ellen – közölte Nagy Erzsébet, hozzátéve, hogy egy megvalósult sztrájk után a még elégséges szolgáltatás ügyével nincs értelme foglalkoznia a másodfoknak. Kijelentette: nem is a sztrájk megtartásának jogszerűsége volt a bírósági eljárás témája, hanem a még elégséges szolgáltatás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma rövid közleményt adott ki kora délután: országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban. A tárca a közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn.

A minisztérium álláspontja továbbra is az, hogy törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mert a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

Nem sokkal a szakszervezetek sajtótájékoztatója után elkezdődött a Magyar Szakszervezeti Szövetség autós szolidaritási felvonulása, amelyre 200 autó regisztrált – azért nem több, mert nem volt rá lehetőség, mondták a szervezők. Nehezményezték továbbá, hogy nem kaptak rendőri biztosítást, és így a hosszú menetet szétszabdalják a piros lámpák. Bíznak benne ugyanakkor, hogy így is elérik a figyelemfelhívó hatást.

A kocsisor nagyjából az Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rakpart – Margit híd – Szent István körút – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere útvonalon halad.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×