eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Tanársztrájk: a PSZ nem tartja reálisnak az utólagos retorziót

A kormány megint az időhúzásra játszik – fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, miután meghiúsult a pedagógus-szakszervezetek és a kormány képviselője közti pénteki egyeztetés. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtök este levélben a tárgyalás elnapolását kérte a másodfokú bíróság a figyelmeztető sztrájk jogellenességét kimondó döntésének, a további tárgyalásokra gyakorolt hatásának meghatározásáért. Arról, hogy pontosan miért nem fogadta az Emmi a szakszervezetek tárgyalódelegációját, Szabó Zsuzsát, a PSZ elnökét kérdeztük. Az Emmi azt közölte: a kormány mindig kész tárgyalni, de a törvényeket mindenkinek be kell tartani. A legutóbbi sztrájk a bíróság által is megállapított módon egyértelműen törvényellenes volt - írta közleményében a tárca.

Szabó Zsuzsa szavai szerint a kormány láthatóan megint az időhúzásra játszik, miután megpróbálta eléri a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a szakszervezeteket gyakorlatilag eltiltsák a sztrájk későbbi lehetőségeitől. Ezt azonban nem sikerült elérniük – tette hozzá a PSZ mások mellett megjegyezve, hogy a testület korábban szinte majdnem mindenben megtámogatta őket, megfelelőnek találva a még elégséges szolgáltatást is.

Ezt követően a szakszervezetek

  • február 7-én kaptak meghívót a következő tárgyalásra, aminek időpontja február 11., péntek délelőtt 10 óra lett volna – „a folyamatban lévő bírósági ügyre tekintettel, abban bízva, hogy addig megszületik a másodfokú bírósági döntés” – ismertette Szabó Zsuzsa. Majd csütörtökön megérkezett a másodfokú bíróság végzése – megállapítva a január 31-i figyelmeztetősztrájk jogellenességét –, amit
  • egy újabb levél követett a kormány részéről, amiben a többi között az volt olvasható, hogy „a végzésben foglaltaknak a további tárgyalásokra gyakorolt hatásának meghatározása szükséges, ezért napoljuk el ezt a tárgyalást február 16-ára” – ismertette a PSZ elnöke hozzátéve, hogy a 6 óra után érkező levélre azonnal válaszoltak, miszerint semmiképp nem kívánnak belemenni ebbe a fajta időhúzásba, és ragaszkodnak a pénteki naphoz. Erre reagálandó a tárca pénteken azt közölte, hogy miután a részükről a feltüntetett időpontban nem tudnak rendelkezésre állni, az épületbe való bejutás nem lesz megoldott.

Szabó Zsuzsa emlékeztetett, hogy a szakszervezeteknek mindenképp tárgyalóasztalhoz kell ülniük, hiszen az elégséges szolgáltatásokról minden kitűzött sztrájknap esetében szükséges a megállapodás. Ennek érdekében jövő szerdán is ott lesznek, bizonyítandó, hogy mindet elkövetnek annak érdekében, hogy mihamarabb megállapodás születhessen.

Azzal kapcsolatban, hogy a pedagógusokat érheti-e bármiféle retorzió, miután a másodfokú bíróság jogellenesnek találta a január 31-i figyelmeztetősztrájkot, a PSZ elnöke azt mondta, minden résztvevő tisztában volt azzal, hogy mivel járhat egy ilyen élethelyzet, ugyanakkor,

ha a sztrájkban résztvevő 26 ezer embert elküldenék az oktatásból, akkor az nyilvánvalóan a rendszer összeomlását eredményezné.

Bár ez a fajta fenyegetettség végigkísérte a sztrájkot, és azóta is zajlik a bizonytalanságban való tartás, a szakszervezetek nem gondolnák, hogy azt a fajta társadalmi támogatottságot, amivel a pedagógusok bírnak, maga ellen fordítaná a kormány – tette hozzá Szabó Zsuzsa emlékeztetve, hogy „hihetetlen magas” a támogatottságuk, hiszen 65 ezer feletti voltak azok száma, akik a petíciójukat támogatták. A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy egy elemzés szerint a társadalom több mint 60 százaléka az ügy mellé állt, vagyis ilyen kérdésben retorzióról beszélni teljesen alaptalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×