eur:
388.61
usd:
364.78
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Tanársztrájk: a PSZ nem tartja reálisnak az utólagos retorziót

A kormány megint az időhúzásra játszik – fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, miután meghiúsult a pedagógus-szakszervezetek és a kormány képviselője közti pénteki egyeztetés. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára csütörtök este levélben a tárgyalás elnapolását kérte a másodfokú bíróság a figyelmeztető sztrájk jogellenességét kimondó döntésének, a további tárgyalásokra gyakorolt hatásának meghatározásáért. Arról, hogy pontosan miért nem fogadta az Emmi a szakszervezetek tárgyalódelegációját, Szabó Zsuzsát, a PSZ elnökét kérdeztük. Az Emmi azt közölte: a kormány mindig kész tárgyalni, de a törvényeket mindenkinek be kell tartani. A legutóbbi sztrájk a bíróság által is megállapított módon egyértelműen törvényellenes volt - írta közleményében a tárca.

Szabó Zsuzsa szavai szerint a kormány láthatóan megint az időhúzásra játszik, miután megpróbálta eléri a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a szakszervezeteket gyakorlatilag eltiltsák a sztrájk későbbi lehetőségeitől. Ezt azonban nem sikerült elérniük – tette hozzá a PSZ mások mellett megjegyezve, hogy a testület korábban szinte majdnem mindenben megtámogatta őket, megfelelőnek találva a még elégséges szolgáltatást is.

Ezt követően a szakszervezetek

  • február 7-én kaptak meghívót a következő tárgyalásra, aminek időpontja február 11., péntek délelőtt 10 óra lett volna – „a folyamatban lévő bírósági ügyre tekintettel, abban bízva, hogy addig megszületik a másodfokú bírósági döntés” – ismertette Szabó Zsuzsa. Majd csütörtökön megérkezett a másodfokú bíróság végzése – megállapítva a január 31-i figyelmeztetősztrájk jogellenességét –, amit
  • egy újabb levél követett a kormány részéről, amiben a többi között az volt olvasható, hogy „a végzésben foglaltaknak a további tárgyalásokra gyakorolt hatásának meghatározása szükséges, ezért napoljuk el ezt a tárgyalást február 16-ára” – ismertette a PSZ elnöke hozzátéve, hogy a 6 óra után érkező levélre azonnal válaszoltak, miszerint semmiképp nem kívánnak belemenni ebbe a fajta időhúzásba, és ragaszkodnak a pénteki naphoz. Erre reagálandó a tárca pénteken azt közölte, hogy miután a részükről a feltüntetett időpontban nem tudnak rendelkezésre állni, az épületbe való bejutás nem lesz megoldott.

Szabó Zsuzsa emlékeztetett, hogy a szakszervezeteknek mindenképp tárgyalóasztalhoz kell ülniük, hiszen az elégséges szolgáltatásokról minden kitűzött sztrájknap esetében szükséges a megállapodás. Ennek érdekében jövő szerdán is ott lesznek, bizonyítandó, hogy mindet elkövetnek annak érdekében, hogy mihamarabb megállapodás születhessen.

Azzal kapcsolatban, hogy a pedagógusokat érheti-e bármiféle retorzió, miután a másodfokú bíróság jogellenesnek találta a január 31-i figyelmeztetősztrájkot, a PSZ elnöke azt mondta, minden résztvevő tisztában volt azzal, hogy mivel járhat egy ilyen élethelyzet, ugyanakkor,

ha a sztrájkban résztvevő 26 ezer embert elküldenék az oktatásból, akkor az nyilvánvalóan a rendszer összeomlását eredményezné.

Bár ez a fajta fenyegetettség végigkísérte a sztrájkot, és azóta is zajlik a bizonytalanságban való tartás, a szakszervezetek nem gondolnák, hogy azt a fajta társadalmi támogatottságot, amivel a pedagógusok bírnak, maga ellen fordítaná a kormány – tette hozzá Szabó Zsuzsa emlékeztetve, hogy „hihetetlen magas” a támogatottságuk, hiszen 65 ezer feletti voltak azok száma, akik a petíciójukat támogatták. A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, hogy egy elemzés szerint a társadalom több mint 60 százaléka az ügy mellé állt, vagyis ilyen kérdésben retorzióról beszélni teljesen alaptalan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×