eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnök-frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ellenzéki reakciók: "párttitkár-mentalitás", "termelési értekezlet"

"Édes Istenem, ne hagyj el!" - kommentálta Gyurcsány Ferenc beszédét a házelnök Kövér László.

Orbán Viktor beszéde nyitotta hétfőn a parlament őszi ülésszakát, szónoklatára az ellenzéki felszólalók is reagáltak.

Gyurcsány Ferenc (DK) a falusi búcsúk bátor legényeihez hasonlította a miniszterelnököt, aki hangosan gondolkodott azon, hogy miből fakadhat ez a hozzáállás.

"Egy ilyen kormányfőnek párttitkár-mentalitása van, egy ilyen kormányfő mindig alkalmatlan lesz arra, hogy nemzetét egyesítse" - fogalmazott az ellenzéki pártelnök. Szerinte nem ilyen emberek kellenek az ország élére, ezért "szakértő segítséget javasolna" a "démonokkal küzdő" Orbán Viktornak, de az országnak "másfajta segítségre van szüksége". "Magyarország nem háborúzni akar, Magyarország békét akar" - nyomatékosította Gyurcsány Ferenc.

Gyávának nevezte Orbán Viktort,

hogy nem szavaztatta meg a néppel az alkotmányt vagy akád a Fudan-egyetem tervét.

Úgy látja, Orbán Viktort nem elzavarni kell, hanem demokratikus választáson oda küldeni, ahol "a történelem megvetett személyiségei" vannak.

"Édes Istenem, ne hagyj el!"

- kommentált Kövér László házelnök, majd szót adott Szabó Tímeának (Párbeszéd).

A politikus szerint Orbán Viktor beszédéből fontos, hogy mi az, ami kimaradt. Ilyen volt

  • "a Pegasus-botrány",
  • az egyetemek kiszervezése,
  • a Fudan-egyetem 450 milliárd forintos kínai hitele "egy darab egyetemre" kínai titkosügynököknek,
  • az 1258 milliárd forintos devizahitel - emberenként 131 ezer forint,
  • a nyugdíjasokat leginkább sújtó rekord infláció és a rekord mértékű benzinár.

Szerinte a minimálbérnek nettó, nem bruttó 200 ezer forintnak kell lennie, ahogy ezt pártja miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely megígérte.

Kritizálta, hogy miközben 11 ezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből, sok tízmilliárd forint jut a vadászati kiállításra, sok százmillió forint pedig Karácsony Gergely lejáratására, akit alkalmasnak tart arra, hogy "elzavarja" Orbán Viktort a hatalomból.

Kövér László ezt követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest utasította rendre

közbekiabálás miatt.

Tóth Bertalan (MSZP) "termelési értekezletnek" nevezte Orbán Viktor beszédét.

A párttárselnök a koronavírus halálos áldozatairól szóló megemlékezést hiányolta, a pályaelhagyó egészségügyisek témáját szintén, de Mészáros Lőrinc "előre átadott nászajándékáról" szintén nem hallott semmit a miniszterelnöktől, csakúgy a jövedelmi olló nyílásáról.

Reményét fejezte ki, hogy a nyugellátás alapvető jog lesz Magyarországon, de szerinte inkább ehhez kormányváltásra van szükség Magyarországon.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint "Orbán Viktor le akarja tagadni a valóságot", mivel nem beszélt a közvagyon kilapátolásáról, az önkormányzatok sanyargatásáról, a felsőoktatás kiszervezéséről, a káoszról, amely a legtöbb egyetemen most jelen van.

Megfogalmazása szerint "kizavarták az utcára" a fideszes polgármestereket, az "ellenzék ellen gyűjtve aláírásokat".

"Miniszterelnök úr, százezrek mennek el az országból" - nyomatékosította, tragédiának nevezve ezt, amiért a kormányt terheli a felelősség.

A jobbikos Jakab Péter felszólalásában azt mondta, remélte, hogy Orbán Viktor kipihente magát, de úgy látszik, nem, mert miközben a "rongyrázás" mértéke nő, a nép nyomorog, egymillió "melós" minimálbérért dolgozik, egymillió nyugdíjas él minimálnyugdíjon, 28 500 forintból. Kritizálta a "mosolygós" óriásplakátokat is, de közben a román minimálbér utolérte a magyart, aminek "most már a duplája is kevés lenne".

Azt tudakolta, hol van a magyar családok állítások szerinti 16 millió forint megtakarítás, "mert arról nem volt szó, hogy Mészáros Lőrinc vigyáz rá".

"Önök eljutottak oda, hogy lehallgatják a telefonjainkat, olvasgatják az üzeneteinket? A hálószobánkba nem akarnak bejönni?" - kérdezett Jakab Péter. "A magyar ember plakátokról ismeri a jólétet" - tette hozzá.

Azt is mondta még,

nem fog remegni a keze, amikor bilincsbe kell verni Orbán Viktort.

"Azt a betyárját" - reagált Kövér László.

Kormánypárti reakciók

Simicskó István (KDNP) azt mondta, az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásaiban nem volt sok dicséret, és egy sajátos előválasztási kampányban arra törekszenek, hogy ki tud nagyobb butaságot mondani a kormányzati munkáról. "Mintha egy másik országban tetszenének élni" - mondta.

A magyar kormány a kicsi és a nagy vállalkozóknak is minden lehetőséget megad a boldoguláshoz, a kormány időben hozta meg a szükséges intézkedéseket a járvány idején, sikeresen végezte a munkáját a harmadik hullámban és felkészült a negyedik hullámra is. Fontos a gyermeket nevelő családok támogatása, a határvédelem, a nyugdíjasoknak adott pénzösszegek.

"Reményt jelent számunkra, hogy önök számára mindig van lejjebb" - kezdte felszólalását Kocsis Máté (Fidesz). Úgy látja, az ellenzék sokat fejlődött demagógiában, személyeskedésben és rágalmazásban. Odaszúrt Jakab Péternek, aki szerinte "kemény, mint Tarzan sarka", de nem érti, amit mond, inkább a "főnökkel beszélek". Gyurcsány Ferencet arra kérte, hogy "Jakab alkalmazottnak" mondja meg, hogy "túltolja", sok "a fojtószorítás azokkal szemben, akik nem értenek egyet". Azt is mondta a DK frakcióvezetőjének, hogy ők adósították el az országot, ők alig emelték a minimálbért és megemelték a rezsit.

Meglátása szerint az ellenzék eddig mindig becsapta az embereket, és jövőre is be fogják csapni, és az emberek már immunisak arra, hogy mit ígérnek és mit nem.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×